10 Tips Bisnes Dropship Power Yang Usahawan Baru Perlu Tahu | Dropship Kartel

10 Tips Bisnes Dropship Power Yang Usahawan Baru Perlu Tahu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Tips Bisnes Dropship Power Yang Usahawan Baru Perlu Tahu

Anda berminat nak mulakan bisnes Dropship?

Adakah anda dah tahu atau buat kajian apa kemahiran yang diperlukan untuk buat bisnes Dropship?

Sebenarnya, model bisnes dropship ni mudah. Anda boleh mulakan bisnes tanpa sebarang inventori sama sekali.

Sebaik saja anda berjaya membuat jualan, pihak pengeluar yang akan uruskan penghantaran produk dari kilang mereka terus ke depan pintu rumah pelanggan anda.

Ya. Anda langsung tak perlu pening kepala fikirkan stor barangan, pakej atau cara pengeposan.

Sememangnya dropship adalah bisnes yang paling sesuai untuk bakal usahawan. Ia berisiko rendah, modal juga rendah, senang bagi start up dan boleh berfungsi secara automatik.

Dalam artikel ini, anda akan belajar kenapa anda harus buat dropship dan ada 10 tip yang mampu membantu anda untuk sukses.

1. Fokus Skil Pemasaran

Disebabkan ada banyak aspek dalam bisnes dropship yang bergerak secara automatik, anda ada lebih waktu untuk fokus pada pemasaran atau penjenamaan.

Walaupun reka website, cipta logo dan lukis grafik nampak macam aktiviti yang seronok, tapi pemasaran adalah mesin buat duit.

Jadi anda harus luangkan masa dan belajar ilmu pengiklanan, kembangkan trafik serta tukarkan pelawat website anda.

Ruang iklan dan SEO boleh bantu mengalirkan lebih trafik ke kedai anda. Dengan kata lain, anda akan ada lagi banyak peluang buat jualan apabila trafik tinggi.

Membuat konten blog dan maksimakan kata kunci bagi setiap halaman produk anda akan senangkan pengguna jumpa page anda. Dengan cara ini pengikut anda juga semakin bertambah.

Selain itu, pastikan keseluruhan fungsi website anda mesra pengguna.

Caranya, guna skrip yang mengajak atau memujuk orang ramai supaya membeli di kedai anda. Anda masukkan review pelanggan sebagai bukti yang produk anda osem. Juga, pastikan gambar-gambar produk dipaparkan secara tersusun.

Anda mesti tunjukkan kesungguhan, tak boleh buat ala kadar je.

2. Berikan Tawaran Menarik

Sebagai usahawan yang peka, jangan terlepas pandang perkara penting seperti menyediakan tawaran bonus yang mampu menarik minat pembeli. Jika tiada satu pun produk yang diberikan potongan harga, orang mungkin tawar hati untuk membeli.

Apa yang pentingnya di sini adalah anda memilih produk yang tepat dengan kadar harga berpatutan. Produk anda berpotensi jadi laris sekelip mata.

Jualan secara kombo juga antara kaedah yang berkesan. Fokuslah menjual barangan yang sama dalam satu bundle. Jika pelanggan dah memang suka sesuatu produk, biasanya mereka tak kisah beli borong.

Cabaran yang anda hadapi hanyalah bagaimana nak yakinkan pembeli.

Apabila dah dapat rentak, teruskan upsell lagi dan lagi.

3. Bisnes Bergerak Secara Automatik

Menguruskan bisnes zaman sekarang ternyata semakin mudah. Anda ada pilihan untuk berbisnes secara sistematik dan produktif.

Bagaimana caranya?

Gunakan tool dropshipping seperti Dropship Kartel, banyak aspek bisnes anda boleh jadi auto.

Jika anda bekerja sepenuh masa atau sedang cari peluang pendapatan sampingan yang lain, tool yang macam ni perlu supaya anda boleh fokus bekerja ikut keutamaan.

Biarkan tool ni berkhidmat untuk anda. Sebagai gantinya, anda dapat kebebasan untuk terus kejar impian anda.

Tool kedai e-commerce akan membantu kembangkan bisnes anda dengan pantas. Fungsi buffer membolehkan semua post media sosial dirancang, disimpan dan diterbitkan secara auto. Manakala kit pemasaran seperti iklan, emel, survey dan lain-lain juga boleh diprogramkan.

4. Umum Vs Niche

Macam mana nak bezakan sesuatu yang umum atau ada niche tertentu?

Jika sasaran anda mulakan bisnes adalah semata-mata untuk bereksperimen dan mencari niche yang sesuai, buatlah kedai umum. Tapi, kena asingkan setiap produk ikut kategori supaya memudahkan audien ketika browsing.

Di sebalik penubuhan kedai umum, faktor pentingnya adalah itu kedai pertama yang anda buka. Anda dah berjaya pecah rekod pencapaian sendiri.

Tapi jika anda dah buat kajian atau tahu kembangkan idea bisnes, sebaiknya anda berusaha untuk bangunkan kedai yang ada niche. Kedai begini membolehkan anda fokus mencari pelanggan khusus untuk produk anda.

Oh ya, anda tak perlu masukkan nama niche bisnes ke dalam domain jika anda ada perancangan untuk besarkan bisnes menjadi kedai yang menjual pelbagai barangan.

Anda boleh luangkan sedikit masa untuk cari info tentang beberapa syarikat yang menjalankan bisnes berpandukan niche tertentu. Dapatkan idea segar untuk pembangunan kedai online anda.

5. Tawaran Istimewa Buat Pelanggan

Mana-mana produk pun, pasti ada peniaga lain yang jual.

Ini hakikat persaingan dalam dunia bisnes.

Tapi, ada cara untuk tampil berbeza di hadapan bakal pelanggan dan anda perlu kreatif.

Tawarkan sistem refund dan sentiasa respon kehendak pelanggan memang penting tapi perkara ni dah biasa dilakukan oleh mana-mana syarikat.

Apa kata anda sediakan servis lebih mesra dengan pelanggan? Contohnya ada kad terima kasih tulisan tangan jika mereka dah banyak kali membeli di kedai anda.

Anda boleh beri giveaway sebulan sekali khas buat pelanggan setia anda. Buatlah apa saja yang mampu mencairkan hati setiap pelanggan, supaya mereka rasa dihargai.

Tanpa mereka, anda tak mungkin capai sasaran dan mendaki tangga kejayaan.

Jadi mulakan habit menghargai pelanggan dari jualan pertama.

Para pelanggan mungkin tak ingat apa barangan yang pernah dibeli dari website anda, tapi percayalah bahawa cara layanan anda sentiasa mengisi kotak memori mereka.

6. Jadi Aktif Setiap Hari

Menjalankan bisnes perlukan usaha yang gigih setiap hari.

Tapi, anda tak perlulah habiskan 8 jam dalam seharian semata untuk bekerja. Sekurang-kurangnya anda boleh laburkan satu jam sehari bagi meningkatkan jualan bisnes anda.

Setiap hari anda wajib memproses order supaya produk anda selamat sampai ke tangan pelanggan mengikut waktu yang dijanjikan.

Anda juga perlu respon pada permintaan pelanggan dalam tempoh 24 jam. Walaupun anda sibuk tak menang tangan, jangan abaikan atau biarkan sebarang mesej blue tick tanpa dibalas langsung. Ingat, pelanggan bergantung harapan pada anda.

Dan, itulah trust yang harus direbut.

Selain itu, pelan pemasaran juga mesti berterusan. Setkan posting di media sosial pada setiap awal minggu dan pastikan kitaran yang sama berlangsung setiap hari.

Kata kuncinya di sini adalah aktif. Sebagai pemilik bisnes yang baru beroperasi, anda harus bergerak cergas dan berada 10 langkah di hadapan pesaing lain.

7. Import 25 Item Sebagai Permulaan

Segalanya di hujung jari anda.

Sekadar skrol dan buat beberapa klik, tanpa disangka dah ada banyak produk dalam kedai e-commerce anda.

Wow! Mula-mula memang anda rasa teruja.

Tapi, lepas tu timbul pula isu lain. Apabila anda masukkan terlalu banyak produk untuk dijual, anda perlu tulis semula deskripsi dan mungkin kena buang logo daripada gambar sedia ada. 

Bayangkanlah berapa lama masa yang diambil untuk menulis keterangan bagi 100 produk?

Apatah lagi jika anda seorang pelajar atau bekerja ikut waktu rutin 9 pagi hingga 5 petang.

Ia pasti melelahkan, silap-silap boleh patah tangan dibuatnya!

Oleh itu janganlah cari penyakit.

Cukuplah dengan 25 item saja dulu sebagai permulaan. Anda boleh tarik nafas lega dan siapkan deskripsi produk yang berkualiti dalam tempoh beberapa jam.

Secara tak langsung anda boleh jalankan bisnes dengan pantas dan buat jualan. Setiap minggu anda boleh masukkan dalam 10 ke 20 produk baru, jadi anda dapat tambah koleksi di kedai sambil meraih keuntungan serentak.

Apa pun, anda tak perlukan 100 produk bagi mencapai jualan pertama. Anda hanya perlukan satu produk hebat yang akan menghasilkan jualan.

8. Order Sampel Produk

Sebelum mulakan bisnes dropship, ini tip yang tak boleh dipandang ringan.

Order dulu sampel produk dari kilang. Kemudian periksa dengan teliti sama ada kualiti dan kriteria produk tu menepati apa yang anda mahukan.

Dengan melihat sendiri produk di depan mata, anda dapat hasilkan keterangan yang lebih tepat. Anda boleh ambil gambar dari pelbagai angle ikut cita rasa sendiri. Selain itu, anda juga dapat gunakan sampel ni untuk buat review dan rakam video promosi yang lebih menyakinkan pelanggan.

Jika ada nilai tambah bagi tingkatkan kualiti produk, anda mungkin boleh perbaikinya dan ubah suai.

Sememangnya banyak manfaat apabila anda memilih untuk order sampel terlebih dulu, sebelum anda buat keputusan sama ada ia layak dijual atau tak.

Tindakan ini umpamanya anda meletakkan diri sendiri di dalam kasut pelanggan. Apa perasaan mereka ketika shopping di kedai anda?

Mungkin selama 15 minit dihabiskan dengan skrol, tengok dan pilih barang kesukaan. Selepas itu langkah terakhir tentulah masukkan barang ke dalam carta, mereka pun klik buat bayaran.

Apa yang mempengaruhi fikiran pelanggan adalah tawaran yang jelas, mudah difahami dan sesuatu produk yang berbaloi untuk dimiliki.

9. Monitor Pesaing Anda

Rezeki sentiasa ada di mana-mana.

Ya, tu memang betul dan tak boleh dinafikan.

Tapi, rezeki juga bergantung kepada usaha yang anda curahkan.

Ini satu lagi tip penting dalam bisnes dropship, perhatikan dan pantau siapa pesaing anda. Jangan lupa LIKE halaman mereka di media sosial. Dengan cara ini anda akan dapat iklan promosi dan tahu perkembangan terkini produk mereka.

Apa yang anda perlu buat adalah monitor website mereka setiap masa. Apa tawaran produk yang dipasarkan? Adakah produk tu dapat sambutan seperti ramai orang yang nak share atau tinggalkan komen?

Dengan survey ni anda dapat input tentang produk bagaimana yang patut dijual serta jenis copywriting atau konten yang menarik perhatian audien. Semua ini mampu meningkatkan skil pemasaran dalam diri anda dan bisnes menjadi lebih sukses.

10. Mencipta Penjenamaan

Reputasi anda sebagai ketua akan dipandang tinggi apabila jenama bisnes anda semakin kuat. Bagaimana nak cipta jenama yang kukuh dan terkenal?

Baik, apa kata anda fikirkan atau cari keunikan bisnes anda. Di mana kelebihan yang boleh menyokong pengukuhan jenama anda dalam pasaran?

Pelanggan suka membeli dari kedai yang mereka dah percaya dan akan berulangkali buat pembelian. Jadi binalah kepercayaan tu menerusi imej jenama anda.

Fikirkan bahawa jenama anda mewakili imej syarikat. Imej yang hebat akan membantu tingkatkan nilai bisnes anda dan itulah memori yang anda nak masukkan dalam jiwa pelanggan.

Dah Nampak Jalan?

Anda dah baca sampai hujung artikel ni dan tahu 10 formula untuk bergelar usahawan dropship.

Adakah anda sedang mengangguk-angguk dan mula merancang produk dropship anda?

Baguslah, itu tandanya anda dah bersedia dari segi mental.

Untuk buang rasa ragu-ragu, anda kena ambil kertas dan mula catat nota penting.

Peranan saya, kongsi tip buat bisnes dropship, tapi ia tak bermakna jika tiada tindakan di pihak anda.

Dalam situasi ekonomi jatuh mendadak akibat virus Covid19 yang menyerang satu dunia, sejujurnya anda perlukan inovasi dalam kerjaya dan siapa tahu jika dropship adalah pilihan terbaik buat anda?

Apa pun, semoga anda terus bersemangat menghadapi segala cabaran kehidupan.    

Keyword: tip dropship, tip bisnes dropship, tip bisnes ecommerce, tip untuk dropshipper baru

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAK kami HANTAR KONTEN TERUS KE INBOX ANDA?

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Dapatkan Update Konten Premium Terus Ke Inbox Anda

Setiap Minggu Saya Akan Hantar Konten Terbaik Saya Untuk Bantu Anda Meroket Dalam Bisnes Dropship eCommerce
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

JOM JOIN KOMUNITI DROPSHIP KARTEL

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.

Masukkan nama & email aktif anda untuk join komuniti kami sekarang!

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Scroll to Top

TUNGGU DULU!

Nak tahu camne student saya buat 5 angka sebulan hanya dari bisnes dropship ecommerce?

Kalau nak, anda boleh dapatkan panduan 6-Step Mudah Buat Bisnes Dropship eCommerce dengan Berkesan & Pantas secara PERCUMA!