3 Strategi Kembangkan Bisnes Dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19 | Dropship Kartel
Strategi Kembangkan Bisnes

Hari ni dah masuk hari ke-5 sejak kerajaan isytiharkan Perintah Kawalan Pergerakan selama 14 hari bermula 18 March hingga 31 March 2020. Usaha kerajaan untuk hentikan penularan wabak Covid-19.

Kedai-kedai banyak yang tutup.

Kalau kita pergi tengok kat kedai mamak pun, diorang hanya bukak kaunter makanan jer. Orang hanya boleh beli bungkus dan bawak balik. Meja dan kerusi diorang susun tepi nak elakkan orang melepak.

Hari ni, 22 March…kerajaan perkuatkan lagi perintah ‘just stay at home’ ni bila Angkatan Tentera Malaysia (ATM) ditugaskan untuk membantu pihak Polis Di-Raja Malaysia (PDRM).

Ada dapat mesej dari Majlis Keselamatan Negara (MKN) tak? Sekarang ni hanya sorang jer wakil yang dibenarkan keluar rumah untuk beli barang keperluan dalam satu-satu masa. Ingat tu.

Duduk Diam-Diam Kat Rumah Bukan Bermaksud Tak Buat Apa-apa!

Kerajaan dah buat tindakan yang terbaik untuk keselamatan rakyat. Kita jugak kena lah take action untuk  jaga diri sendiri dan orang sekeliling. Lebih-lebih lagi kita sebagai usahawan yang dah sebati dengan perkataan ‘take action’ ni.

Siapa nak jaga diri kita kalau bukan diri kita sendiri? Siapa nak jaga bisnes kita kalau bukan diri kita sendiri? Nanti kalau diri sakit, bisnes pun sakit.

Walaupun kita kena duduk diam-diam kat rumah, tak kan lah kita nak membazir masa tak buat apa-apa, kan? Sepatutnya, kita merancang untuk tingkatkan produktiviti diri dan bisnes sepanjang tempoh perintah stay at home ni.

Jadi, dalam artikel ni saya akan kongsikan 3 strategi kembangkan bisnes dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19.

Gunakan Kekuatan Bisnes Untuk Bantu Negara!

Bisnes ni asasnya membantu orang lain. Kalau nak kembangkan bisnes, ambil peluang untuk bantu orang lain dulu. Lebih-lebih lagi dalam keadaan orang semua berjuang melawan Covid-19 sekarang ni.

Tengok apa kekuatan bisnes kita yang boleh dimanfaatkan oleh orang yang memerlukan, orang yang terkesan dan orang yang bertugas sepanjang tempoh stay at home ni.

Sebagai contoh, baru-baru ni team Firdaus Azizi, pakar pemasaran Facebook bersama-sama beberapa usahawan yang lain menggunakan kepakaran masing-masing melancarkan kempen kutipan dana khas untuk Frontliners Covid-19.

Kat bawah ni adalah contoh iklan dalam kempen marketing diorang. Diorang menggunakan kepakaran dalam Facebook Marketing untuk sebarkan dan jayakan kempen kutipan dana untuk Frontliners Covid-19 ni. Klik gambar untuk ke FB PAge Serantau Muslim.

Dana ini sangat diperlukan memandangkan peningkatan jumlah pesakit membuatkan hospital-hospital yang terlibat mengalami masalah kekurangan stok keperluan seperti Face Mask, Hand Sanitizer dan pakaian perlindungan (PPE)  yang lain.

Selain tu, platform email marketing Mailerlite menawarkan akses percuma selama  3 bulan kepada institusi kerajaan, pendidikan dan kesihatan yang berjuang melawan wabak Covid-19.

Sistem email autoresponder ni sangat bermanfaat untuk institusi tersebut sebab diorang banyak sebarkan update dan informasi kepada umum.

Platform video maker InVideo pulak menawarkan akses percuma kepada template video yang berkaitan dengan Coronavirus dan boleh di render tanpa watermark walaupun anda gunakan trial plan.

Template video ni sangat bermanfaat untuk sesiapa sahaja yang nak gunakan video sebagai medium untuk tingkatkan kesedaran dan sampaikan maklumat berkaitan wabak covid-19 ni.

Bagaimana pulak dengan bisnes anda? Apa yang bisnes anda boleh tawarkan untuk bantu orang lain?

Tak kira siapa dan berapa banyak orang yang anda dapat bantu, anda dapat naikkan nama bisnes, tingkatkan kredibiliti, tarik minat orang ramai untuk gunakan produk anda dan seterusnya kembangkan bisnes.

Hasilkan Perkongsian Content Yang Berkualiti!

Anda jugak boleh kembangkan bisnes dengan cara hasilkan perkongsian content yang berkualiti. Content boleh jadi dalam bentuk penulisan atau video.

Anda boleh hasilkan penulisan artikel laman web, perkongsian kat FB peribadi atau buat video kat Youtube dan media sosial lain.

Tujuan kita hasilkan content adalah untuk dapatkan enggagement, bina trust dengan audience, naikkan personal branding,  tingkatkan followers kat media sosial dan kumpul database prospek.

Persoalannya, content apa yang perlu anda hasilkan?

Yang paling utama, hasilkan content yang berkaitan dengan bisnes anda dan dapat memberi added value kepada audience bisnes anda. Perkongsian tips, strategi, tutorial, how-to dan sebagainya.

Selain tu, anda boleh hasilkan content berkaitan isu-isu semasa. Sebagai contoh, baru-baru ni saya terbaca satu posting viral dari Ammar Zahar kat FB yang baru jer di post pada 20 March yang lalu. Perkongsian tu dapat 21,000 shares, 15,000 reactions dan 734 komen.

Pada kali pertama saya baca posting tu, saya tengok followers dia kat FB dah dah ada 12 ribu lebih. Sehingga artikel ni ditulis, followers dia dah pun mencecah 13 ribu. Terbukti perkongsian content yang berkualiti dapat tingkatkan enggagement dan followers.

Fokus Kembangkan Database!

Secara umumnya, antara kita mesti ada yang buat bisnes jual produk fizikal, produk digital dan tawarkan servis freelancer. Untuk freelancer yang dah ada klien tetap, mungkin tak berapa terkesan dari sudut bisnes akibat perintah stay at home ni.

Untuk usahawan produk digital, mungkin lebih mudah nak dapatkan prospek atau pelanggan baru. Bergantung pada niche bisnes. Sebab ada orang nak mengisi masa lapang belajar benda baru dan belajar secara online jer sepanjang tempoh perintah stay at home.

Tapi, boleh jadi jugak jualan bisnes akan terkesan dan berkurang disebabkan peruntukan perbelanjaan pengguna sekarang ni lebih mengutamakan keperluan asas untuk menghadapi tempoh perintah stay at home.

Kalau ini berlaku pada bisnes anda, fokus pada kembangkan database jer dulu buat masa ni supaya anda boleh follow up menjual pada masa yang sesuai kemudian.

Untuk usahawan produk fizikal, pastikan anda stay up-to-date dengan waktu operasi servis penghantaran supaya tak alami masalah dalam proses menghantar produk kepada pelanggan sepanjang tempoh perintah stay at home ni.

Kalau jualan bisnes terkesan dan berkurang, sama jugak…anda boleh hasilkan produk digital atau lead magnet yang berkaitan dan fokus pada kembangkan database jer dulu buat masa ni supaya anda boleh follow up dan menjual pada masa yang sesuai kemudian.

Kesimpulan Strategi Kembangkan Bisnes Dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19

Dalam artikel ni, saya dah kongsikan 3 strategi kembangkan bisnes yang anda boleh buat dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan selama 14 hari ni. Apa yang anda boleh buat ialah;

  • Gunakan kekuatan bisnes untuk bantu orang yang memerlukan,
  • Hasilkan perkongsian content yang berkualiti,
  • dan fokus kembangkan database.

Saya jugak dah tunjukkan contoh usahawan yang dah ambil peluang dan laksanakan strategi ni untuk kembangkan bisnes diorang.

Dengan sedikit perkongsian ni, semoga anda dapat satu panduan atau idea bagaimana nak merancang untuk tingkatkan produktiviti diri dan bisnes sepanjang tempoh stay at home ni.

Sekarang turn anda pulak untuk kongsikan apa strategi lain yang kita semua boleh buat untuk kembangkan bisnes sambil berjuang melawan Covid-19. Kongsikan kat bahagian komen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAK kami HANTAR KONTEN TERUS KE INBOX ANDA?

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Dapatkan Update Konten Premium Terus Ke Inbox Anda

Setiap Minggu Saya Akan Hantar Konten Terbaik Saya Untuk Bantu Anda Meroket Dalam Bisnes Dropship eCommerce
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

JOM JOIN KOMUNITI DROPSHIP KARTEL

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship. Masukkan nama & email aktif anda untuk join komuniti kami sekarang!

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Scroll to Top