5 Cara Jaga Hati Pelanggan Dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19 | Dropship Kartel

5 Cara Jaga Hati Pelanggan Dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
cara amik hati pelanggan

Selamat Hari Doktor kepada semua doktor-doktror kat Malaysia. Kat U.S, tarikh 30 March ni disambut sebagai Hari Doktor Negara sebagai tanda terima kasih dan menghargai usaha dan pengorbanan doktor-doktor kepada masyarakat dan negara.

Jadi, tak salah sebenarnya kalau kita pun ambil kesempatan jugak benda yang baik ni untuk ucapkan terima kasih kat para doktor negara kita. Lebih-lebih lagi dalam keadaan diorang menjadi barisan hadapan berjuang melawan penularan wabak Covid-19 sekarang ni.

Bantu, Ringankan Beban & Prihatin!

Hari ni hari ke 13 sejak Perintah Kawalan Pergerakan berkuatkuasa. Dan dah dilanjutkan sehingga 14 April 2020.

Perdana Menteri (PM), Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM) tak henti-henti sampaikan update dan info-info terkini kepada kita.

Dalam minggu ni jer, banyak inisiatif yang kerajaan perkenalkan untuk bantu dan ringankan beban rakyat sebagai tanda prihatin.

3 perkataan yang diperlukan orang ramai kat luar sana dalam tempoh kritikal sekarang ni ialah bantu, ringankan beban dan prihatin. Siapa yang dapat berikan diorang 3 benda ni, komfem kasih sayang diorang pada si pemberi makin bertambah-tambah, betul tak?

Jadi, apa tindakan anda sebagai usahawan untuk bantu, ringankan beban dan jadi prihatin kepada pelanggan anda? Tak nak ke anda ambil peluang ni untuk tambahkan lagi kasih sayang pelanggan terhadap bisnes anda?

Dalam artikel ni, saya akan kongsikan 5 cara jaga hati pelanggan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Covid-19 ni. Jom layan…

Bagi Tawaran Tak Masuk Akal!

Saya dah tengok beberapa orang usahawan yang bagi tawaran tak masuk akal dalam tempoh stay at home ni untuk produk diorang. Saya bagi satu contoh kat sini untuk anda jadikan inspirasi…

Pakar penulisan content, Khairul Hakimin Muhammad tawarkan akses percuma untuk e-book dia ‘118 Idea Menulis Content’. Saya dulu pernah tengok produk ni dengan harga premium. Hanya mampu tengok jer lah masa tu.

Tapi bila dia boleh bagi akses percuma dalam tempoh stay at home ni, bagi saya tu memang tak masuk akal. Saya dah go-tru sikit content e-book tu, memang setanding dengan harga premium yang dia letak asalnya.

Sedikit sebanyak, cara ni dapat bantu dan ringankan beban dari segi kewangan untuk followers dan pelanggan sedia ada yang teringin nak dapatkan e-book tu. Macam mana agaknya perasaan followers dia yang dah dapatkan e-book tu?

Saya jugak dah bagi beberapa contoh usahawan yang gunakan kekuatan bisnes untuk bantu orang dalam artikel yang lepas. Dengan cara ni jugak, sebenarnya anda boleh kembangkan bisnes dengan cara kumpul database.

Buat Rumusan Berkaitan Inisiatif Kerajaan!

Saya ada tengok beberapa usahawan yang guna cara ni. Diorang buat rumusan berkaitan inisiatif kerajaan dengan cara yang mudah faham dan blast ke database emel. Bagi saya, cara ni dapat bagi added value kepada pelanggan.

Sebabnya? Bukan semua orang yang tahu atau faham kenyataan dan perutusan khas Perdana Menteri berkaitan inisiatif prihatin kerajaan yang panjang tu.

Jadi, kalau anda dapat rumuskan dengan cara yang mudah faham, bagi point-point penting dan bagi tips tindakan seterusnya melalui emel, blog dan media sosial… sudah tentu pelanggan melihat anda sebagai bisnes yang prihatin dan membantu diorang jugak.

Tukar Copywriting Iklan Yang Sesuai Dengan Isu Semasa!

Dalam tempoh kritikal sekarang ni, orang ramai dalam ‘mood’ resah. Resah gelisah pasal kesihatan diri dan keluarga. Resah gelisah pasal kewangan diri dan keluarga. Harapkan ada orang bantu, ringankan beban dan prihatin.

Tapi ada beberapa iklan yang lalu kat newsfeed FB, saya tengok macam tak ada simpati dengan mood resah audience sekarang ni. Diorang guna copywriting ‘lama’ yang biasa guna sebelum ni.

Tak ada sentuh langsung pasal isu Covid-19 dan bagaimana tawaran diorang tu boleh bantu audience dalam tempoh stay at home. Senang cerita, memang tak prihatin lah! Mungkin sebab tu lah saya tengok iklan tu tak dapat banyak enggagement.

Saya sarankan anda tukar copywritng iklan yang sesuai dengan isu semasa untuk jaga hati audience, prospek dan pelanggan anda. Saya tak nak tunjuk contoh yang tak OK. Saya nak tunjuk satu contoh copywriting iklan yang OK jer…

Maklumkan Pelanggan Jika Penghantaran Produk Ditangguhkan!

Untuk usahawan yang buat bisnes produk digital dan servis freelance, mungkin tak berapa terkesan dari segi operasi bisnes. Tapi untuk usahawan produk fizikal, pasti terkesan. Anda mesti pastikan stok masih ada dari supplier dan servis penghantaran berjalan lancar.

Apa yang anda kena buat ialah sentiasa berhubung dengan supplier produk anda tentang status produk. Anda jugak kena sentiasa up-to-date dengan waktu operasi servis penghantaran kat kawasan anda. Sebagai contoh, saya tengok cawangan Pos laju kat kawasan saya banyak yang tutup.

Kalau operasi bisnes dan pengantaran produk kepada pelanggan terjejas, pastikan anda maklumkan kepada pelanggan yang dah buat pembayaran. Bincang dengan pelanggan samaada diorang boleh tunggu atau bersedia untuk bagi refund!

Pastikan Maklumat Untuk Dihubungi Mudah Di Akses Pelanggan!

Akhir sekali, pastikan anda pamerkan maklumat untuk dihubungi seperti nombor Whatsapp support dan emel support untuk tujuan pertanyaan dan aduan pelanggan. Biasalah, dalam waktu macam ni, kita hanya boleh minimakan risiko masalah jer.

Kekalkan komunikasi yang pantas dan profesional dengan pelanggan. Anda sebagai usahawan pun dalam mood resah gelisah jugak. Dan anda harapkan pelanggan untuk prihatin dan faham situasi bisnes anda.

Tapi sebagai usahawan, kita yang kena bantu orang lain dulu. Kan bisnes tu memudahkan orang lain..? Jangan sampai mood resah gelisah anda pulak yang terbawak-bawak dalam komunikasi dengan pelanggan, huhu.

Kesimpulan Cara Jaga Hati Pelanggan Dalam Tempoh Stay At Home

Untuk jaga hati pelanggan dalam tempoh kritikal sekarang ni, anda kena ingat 3 benda jer… bantu, kurangkan beban dan prihatin.  Daripada 3 perkataan ni, saya cadangkan 5 tindakan iaitu;

  • Bagi Tawaran Tak Masuk Akal!
  • Buat Rumusan Berkaitan Inisiatif Kerajaan!
  • Tukar Copywriting Iklan Yang Sesuai Dengan Isu Semasa!
  • Maklumkan Pelanggan Jika Penghantaran Produk Ditangguhkan!
  • Pastikan Maklumat Untuk Dihubungi Mudah Di Akses Pelanggan!

5 cadangan ni jugak adalah hasil daripada pemerhatian saya terhadap beberapa entiti bisnes lain dan perkongsian masalah-masalah yang para usahawan hadapi dalam tempoh stay at home setakat ni.

Semoga perkongsian saya ni jugak dapat bantu, ringankan beban dan jadi bukti yang kami, team DropshipKartel pun prihatin terhadap usahawan seperti anda! Sekarang turn anda pulak untuk cadangkan cara jaga hati pelanggan dalam tempoh stay at home!

Tulis kat bahagian komen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAK kami HANTAR KONTEN TERUS KE INBOX ANDA?

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Dapatkan Update Konten Premium Terus Ke Inbox Anda

Setiap Minggu Saya Akan Hantar Konten Terbaik Saya Untuk Bantu Anda Meroket Dalam Bisnes Dropship eCommerce
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

JOM JOIN KOMUNITI DROPSHIP KARTEL

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.

Masukkan nama & email aktif anda untuk join komuniti kami sekarang!

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Scroll to Top

TUNGGU DULU!

Nak tahu camne student saya buat 5 angka sebulan hanya dari bisnes dropship ecommerce?

Kalau nak, anda boleh dapatkan panduan 6-Step Mudah Buat Bisnes Dropship eCommerce dengan Berkesan & Pantas secara PERCUMA!