fbpx

Bagaimana Saya Terjebak Dalam Dunia Bisnes Online

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Bagaimana Saya Terjebak Dalam Dunia Bisnes Online

Ramai yang bertanya kepada saya, baik kawan ataupun yang baru saya kenal, tentang bagaimana saya boleh terjebak dalam dunia bisnes online.

Biasanya saya akan cerita serba ringkas sahaja tentang diri saya. Maklumlah saya ni kan pemalu orangnya. Hehe.

Jadi disebabkan ramai bertanya, dan ramai yang masih belum kenal saya. ada baiknya saya tulis secara detail tentang perjalanan saya dalam dunia bisnes online sehinggalah ke hari ini.

Saya harap wadah ini juga menjadi tempat saya untuk kenalkan diri saya, dan juga berkenalan dengan anda.

CERITA DUNIA BISNES ONLINE SAYA BERMULA

Pada tahun 2013, saya mengalami situasi kewangan yang semakin sempit.

Mana taknya, ketika itu saya masih baru bekerja dengan gaji ‘fresh graduate’, dan tidak mampu untuk membayar segala komitmen yang ada.

Pendek kata komitmen saya lebih tinggi dari pendapatan saya.

Ketika itu, saya sudah berkahwin dan dikurniakan seorang cahaya mata

Disebabkan kesempitan itu, saya tak sengaja develop habit berhutang.

Dari duit yang saya pinjam, saya rolling untuk tutup hutang lain, dan setengahnya saya guna untuk tampung kehidupan kami sekeluarga.

Sampailah pada satu masa, saya sedar apa yang saya buat ini akan memakan diri saya, dan ia patut dihentikan segera.

Saya mula terdetik untuk mencari extra income dari berniaga. Cuma masalahnya, saya tak tahu kat mana patut saya bermula!

Orang kata buku boleh buat orang jadi pandai.

Jadi saya bermula belajar selok belok bisnes dari buku.

Kinokuniya KLCC

Dan pada tahun itu, masa saya banyak dihabiskan dengan explore, dan buat kajian tentang cara-cara untuk mula bisnes.

Namun saya masih belum berani untuk mulakan apa-apa.

MULA TAHU DAN BELAJAR TENTANG BISNES ONLINE

Saya masih ingat lagi. Saya mula tahu tentang bisnes online pada awal tahun 2014.

Macam mana saya boleh tahu? Saya cuma google sahaja.

Tapi saya bukan google untuk terus dapatkan ilmu buat bisnes online, tapi lebih kepada mencari mentor yang boleh bimbing saya dan cepatkan progress saya berjaya dalam bisnes.

Saya nak cepat sebab saya sangat terdesak akibat komitmen hidup yang tinggi, dan juga hutang yang semakin menggunung.

Dari pencarian saya di google, saya terjumpa blog dari Irfan Khairi. Beliaulah tok guru saya dalam dunia bisnes online.

Tok guru pertama saya dalam bisnes online

Ketika itu nama beliau memang top di Malaysia.

Jadi bila saya nampak beliau ada offer untuk join kelas bisnes internet beliau, saya cepat-cepat join walaupun mahal. Mahal sebab kelasnya harga RM 800, walhal duit dalam akaun saya ada RM 1000 sahaja.

Disebabkan saya memang serius nak belajar, saya nekad habiskan duit saya bulan itu untuk masuk kelas beliau.

Tapi sedih bila apa yang diajar sangat basic, dan hanya berlangsung selama sehari. 

Nak tahu apa jadi lepas kelas tersebut?

Situasi masih sama.

Saya masih terkontang kanting mencari idea dan cara buat bisnes.

Apa yang saya bawa balik hanyalah sekadar ‘awareness’ dan surface saja tentang dunia bisnes online.

BERJAYA MASUK KELAS INTENSIF BISNES ONLINE

Di penghujung tahun 2014, saya masuk satu seminar tentang bisnes online. Kalau tak silap seminar itu dipanggil IM LEJEN.

Seminar ni bagi saya unik sebab ia menghimpunkan 6 orang otai bisnes online dalam satu pentas. Antara speaker yang terlibat adalah Faisal Abdullah, Firdaus Putra, Wan Mus, Sifu Jamal, dan juga Encik Titan.

Apa yang saya boleh simpulkan dari seminar ini adalah sebenarnya ia seminar preview untuk promote kelas intensif masing-masing. Saya layankan je. Maklumlah, newbie la katakan.

Dalam ramai-ramai speaker tersebut, yang menarik perhatian saya adalah Sifu Jamal.

Beliau bercerita tentang impak Facebook Marketing dalam bisnes.

Kebetulan saya memang mencari orang yang boleh ajar saya betul-betul dalam Facebook Marketing.

Pada waktu itu, orang tak tahu lagi betapa powernya Facebook Marketing dan Facebook Advertising.

Nak dipendekkan cerita, saya decide masuk kelas intensif beliau dengan membayar RM 200 sebagai booking deposit. Harga keseluruhan seminar tersebut kalau tak silap dalam RM 5000.

Yang menariknya, saya main daftar je. Duit pun takde. Tapi staff beliau cakap saya boleh langsaikan baki dalam tempoh sebulan, sebelum kelas pertama bermula.

So camne saya boleh dapatkan duit untuk bayar baki yuran kelas tersebut?

Mudah je. Saya susun masa untuk buat 3 kerja.
 
Maknanya saya ada 3 sumber income. Dan kalau ikut perkiraan saya, saya mampu untuk bayar semuanya sebelum kelas bermula.

Selain dari kerja hakiki saya dalam sektor kerajaan, saya kumpul duit dengan ambil upah buat kuih dari bapa saya, dan juga menjual barang-barang skrap seperti kotak, tin, plastik dan sebagainya.

Memang hustle habislah kiranya!

Dan alhamdulillah, saya berjaya akhirnya masuk kelas intensif Sifu Jamal. Bangga gila beb!

Dalam kelas sifuFBads

MULA BINA NAMA & TAPAK

Saya bermula serius dalam dunia bisnes online semasa dalam kelas Sifu Jamal. Saya masih ingat ketika itu, hanya saya seorang yang tiada apa-apa produk untuk dijual.

Saya memang datang untuk mahir dalam Facebook Marketing sahaja. Sebab bagi saya, produk apa pun boleh jual kalau kita tahu cara yang betul untuk menjual.

Saya faham, kalau tiada produk untuk dijual, macam mana saya nak test power ilmu Facebook yang disampaikan oleh beliau. Jadi saya terus berjumpa sifu lepas kelas.

Beliau cakap takpe, sebab beliau adalah stokis bagi satu produk ini. Nama produk tersebut adalah Mesotropin. Ia adalah produk bina badan jenama tempatan.

Produk pertama saya buat dropship dan alhamdulillah boleh dikatakan berjaya juga.

Saya pun ON je. Takde expect apa-apa sebab saya cuma nak test power dan praktis ilmu saja.

Saya pun balik dan terus buat homework.

Saya ambil masa dalam 2 minggu juga untuk dapatkan sale yang pertama dari Facebook. Sale pertama memang menaikkan motivasi saya untuk teruskan dalam bidang ini.

Saya tak sangka begitu mudah untuk buat duit secara online walaupun sebagai agen dropshipper.

Dari sale yang pertama, hasil jualan saya meningkat dengan agak pantas sehingga berjaya buat sales konsisten 6 angka setiap bulan dari menjual produk tersebut. 

Sifu Jamal perasan hasil jualan saya tersebut, beliau panggil untuk saya naik ‘hot seat’ dan berkongsi kisah kejayaan dalam seminar beliau, di depan audiens seramai 2000 orang.

Ketika sesi ‘hot seat’ dalam seminar SifuFBAds

Sejak dari itu, nama saya mencanak naik dikalangan orang-orang dalam dunia bisnes online.

Ia betul-betul adalah pengalaman yang mengubah hidup saya.

Dapatlah merasa masuk surat khabar 😛

PERJUANGAN MASIH DITERUSKAN

Perjalanan dan pembelajaran saya dalam dunia bisnes online tidak terhad pada Facebook Advertising sahaja.

Sejak dari pengalaman buat dropship Mesotropin tersebut, saya mengorak langkah untuk lebih serius dalam kerjaya ini.

Bagi mengembangkan lagi pengalaman saya, saya buat keputusan untuk join sebuah Digital Marketing Agency di Malaysia.

Apa yang mengejutkan saya adalah mereka memberi kepercayaan pada saya dengan memberi jawatan yang tinggi di dalam syarikat tersebut, iaitu sebagai Head of Digital dan juga Head of Social.

Ketika saya bekerja di Digital Marketing Agency. Bos Melayu Tapi Kene Urus Staff Cina. Panik Jugak Kejap. Haha

Macam-macam jenama telah saya bantu untuk uruskan kempen pemasaran digital mereka seperti Ajinomoto, CK Watches, Dubuyo, Pancake House dan banyak lagi.

Ia sangat mencabar kerana saya bekerja dalam persekitaran yang dimonopoli oleh bangsa lain, dan mereka kini perlu ‘report’ pada saya setiap hari kerja mereka. Susah beb!

Saya jadi obses tentang dunia bisnes online. Hampir setiap hari saya belajar benda baru yang boleh meningkatkan kemahiran dan kepakaran saya dalam bidang ini.

Kebanyakan masanya saya belajar sendiri, dan juga menghadiri kelas dari sifu otai lain. Dan alhamdulillah saya semakin mahir.

Throwback saya mengajar dan coaching bisnes online

Selain dari itu, saya juga mula aktif berkongsi ilmu melalui jemputan kelas, dan one to one coaching tentang pemasaran digital, dan bisnes online.

Kini saya juga telah membuka syarikat consulting saya sendiri, iaitu Shark Media Studio, untuk membantu usahawan tingkatkan prestasi syarikat mereka dalam skop penjenamaan, digital marketing dan juga sales.

DROPSHIP KARTEL DIASASKAN

Secara peribadi, saya masih aktif dalam menjalankan bisnes online secara dropship kerana sifatnya yang mudah untuk dimulakan, mudah urus, dan juga mudah untuk dikembangkan.

Melalui pengalaman dan ilmu yang saya kumpul sejak hampir 5 tahun lepas, saya kembangkan bakat saya dalam menjalankan bisnes dropship di pasaran antarabangsa pula.

Senang cerita main income USD la pulak. 

Sedikit hasil dari main dropship melalui ecommerce

Saya boleh dikatakan berpengalaman dalam bidang dropship dan ecommerce, oleh sebab itu saya mula mendapat banyak pertanyaan tentang ini dari ramai orang.

Disebabkan itu, saya decide untuk bina satu platform dan komuniti untuk membantu orang lain pula membina empayar bisnes online mereka menggunakan model bisnes dropship dan ecommerce.

Doakan Dropship Kartel Berjaya Bantu Ramai Orang Berjaya Dalam Bisnes Dropship!

Dari situ, tertubuhlah DropshipKartel.com

APA YANG SAYA BELAJAR DARI SEMUA INI

Kenapa saya cerita semua ini pada anda?

First, sebab ramai orang bertanya tentang perjalanan saya dalam dunia bisnes online.

Kedua, sebab saya rasa ada perkara penting yang anda harus belajar dari pengalaman saya. Antaranya adalah: 

Perlu komitmen

Nak buat apa pun dalam hidup, perlukan komitmen. Maksud saya disini adalah kalau anda dah decide untuk buat bisnes, buat betul-betul. 

Setkan dalam kepala yang ianya sangat penting, dan perkara lain yang tidak membantu perjalanan anda dalam bisnes, anda boleh tangguhkan dulu sehingga bisnes anda betul-betul sudah bertapak. 

Macam saya, saya sangat komited untuk mahirkan kemahiran dan pengetahuan saya dalam bisnes. 

Dan ia bukan berlaku dalam satu dua hari. In fact, sehingga sekarang saya masih lagi belajar, dan explore benda baru untuk kembangkan lagi bisnes saya. 

Sumber pengetahuan utama saya adalah dari buku. Saya baca lebih kurang 1 buku bisnes setiap minggu. Saya tak suka baca buku pun, tapi sebab saya obses untuk improve, jadi saya terpaksa komited.

Buat satu-satu. Jangan gopoh.

Bila anda baru mulakan sesuatu, jangan gopoh. Buat satu-satu. 

Sebagai contoh, jika anda tak pernah buat sale, set target untuk buat 1 sale dahulu. Dah dapat satu sale baru fikir bagaimana untuk jadikan ia 2 sales. 

Dan begitulah seterusnya. 

Sama juga kalau anda nak belajar sesuatu, jangan gopoh untuk belajar dan buat semua benda. Mahirkan satu-satu skill dahulu, baru beralih ke skill yang lain. 

Anda faham apa yang saya sampaikan?

Perlu rajin dan disiplin

Saya rasa ini tak perlu untuk diterangkan dengan panjang lebar. Semua orang tahu, orang yang rajin dalam hidup akan berjaya juga akhirnya. 

Selain dari itu, disiplin juga penting. 

Malah ia lebih penting dari motivasi semata-mata. Kerana dengan disiplin, anda tidak akan dipengaruhi oleh mood dan rasa malas yang mungkin akan ganggu fikiran anda sepanjang dalam bisnes. 

Tidak kira apa mood, dan cabaran, melalui disiplin terpaksa buat apa yang anda patut buat. Jika anda mampu kawal disiplin, percayalah bahawa kejayaan sudah hampir pasti menjadi milik anda.

Kejar impian anda

Jika anda memang selama ini bercita-cita untuk dapat sesuatu dalam hidup, usahakan sampai jadi. 

Biar apa orang cakap. Anda lebih tahu apa yang anda patut buat dengan hidup anda. Kerana akhirnya, yang menanggung masalah hidup anda adalah diri anda sendiri. 

Jadi abaikan kata-kata negatif dari mentaliti orang kalah (loser)

KISAH SAYA BELUM BERAKHIR

Dari masa ke masa, saya akan update ruangan ini sebagai salah satu proses dokumentasi perjalanan saya, dan juga mungkin sebagai sumber inspirasi untuk anda semua.

Saya harap dari post ini, anda belajar sesuatu dari saya.

p/s: Kalau anda berminat nak mendalami dunia dan nak jana income dari bisnes ecommerce dropship, boleh la join kelas online saya kat sini : Ecommerce Superstar

21 thoughts on “Bagaimana Saya Terjebak Dalam Dunia Bisnes Online”

  1. Saya nak mulakan bisnes dan nak masuk kelas sifu jamal tapi masih ada ke yang buat kelas utk newbie ni? Dan yurannya memang beribu ye?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAK kami HANTAR KONTEN TERUS KE INBOX ANDA?

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Dapatkan Update Konten Premium Terus Ke Inbox Anda

Setiap Minggu Saya Akan Hantar Konten Terbaik Saya Untuk Bantu Anda Meroket Dalam Bisnes Dropship eCommerce
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

JOM JOIN KOMUNITI DROPSHIP KARTEL

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.

Masukkan nama & email aktif anda untuk join komuniti kami sekarang!

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

[FREE MASTERCLASS]

Nak Belajar Cara Buat Bisnes Online Dengan E-commerce Dropshipping?

Dalam panduan video percuma ini, anda boleh belajar Step-by-step cara untuk mulakan bisnes online dropship dengan berkesan.

Takpe saya dah pandai. Terima kasih.
Scroll to Top