fbpx
case study ecommerce christmas

Susah nak jumpa usahawan e-Commerce yang share kedai online diorang pada public.

Sepanjang permerhatian saya macam tu lah, usahawan e-Com International ke tempatan ke. Lebih-lebih lagi kedai online yang tengah masyukkk buat jualan.

Memang tak dapat lah kan. Tapi saya faham lah kenapa.

Sebab diorang nak fokus bina sumber pendapatan, bukan nak show off kat orang.

Selain tu, faham-faham lah…ramai jer yang duk memerhati sekeliling kita ni yang kalau boleh diorang nak guna jalan shortcut buat semua benda.

Tiruvasi katanya, padehal tiru bulat-bulat. Haha.

Jadi, lebih baik buat diam-diam dan fokus.

RM343,200 Jualan Bisnes E-Commerce Cuti Christmas!

Tapi apa yang best, baru-baru ni ada salah sorang usahawan dropship International yang saya follow ni share kat Youtube kedai online dia yang dah buat jualan USD85,800 (RM343,200) dalam Fasa Q4 2019 dari tarikh 1 October hingga 31 December 2019 yang lepas.

Saya tahu, dia berani share sebab kedai online yang dia buat ni memang fokus untuk jualan masa cuti Christmas jer. Dan dia share pun lepas dah sebulan lebih habis fasa cuti Christmas tu.

Jadi, dalam artikel ni saya nak buat case study berdasarkan pemerhatian saya sendiri terhadap kedai online dia dan beberapa video dari channel Youtube dia.

Saya nak tekankan beberapa point penting terutamanya yang selari dengan pembelajaran dalam kelas online Ecommerce Superstar.

Dengan adanya case study ni, anda boleh jadikan kedai online dia sebagai rujukan, tengok contoh susunan halaman produk dan tengok contoh beberapa ayat copywriting.

Anda jugak dapat tambah rasa keyakinan untuk bina satu bisnes e-Commerce sebab kedai online dia ni sangat lah simple. Bila saya saya tengok halaman produk dia, terdetik dalam hati…“aku punya lagi better!”, huhu.

Jom kita tengok…

Kedai Online Santaleggings.com

Kedai online yang saya maksudkan ialah Santa Leggings milik Alexander Polischuk. Halaman produk yang dia fokus promosikan ialah Christmas Leggings. Dia gunakan platform Shopify untuk buat kedai online.

Asalnya saya follow usahawan dropship ni sebab buat bisnes eBay.

Berdasarkan video-video perkongsian bisnes eBay dia, saya tahu dia jenis yang walk the talk. Jadi bila dia mula buat bisnes e-Commerce tu, saya ter follow lah jugak video-video dia pasal bisnes e-Commerce.

Ini beberapa point penting dari pemerhatian saya…

Halaman Produk Yang Simple Tapi Lengkap!

Sekali tengok interface halaman produk Christmas Leggings tu, saya dah tahu dia gunakan theme ‘Debut’. Antara theme percuma dan simple dalam platform Shopify. Dari dulu lagi saya sendiri memang suka gunakan theme ni, huhu.

Apa lagi yang kita boleh belajar dari halaman produk ni?

Kalau anda tengok, persediaan dan susunan bahan marketing seperti gambar, video explainer produk dan copywriting produk sama seperti apa yang kami ajar dalam salah satu modul video kelas online Ecommerce Superstar.

Tambahan lagi, sebelum ni saya pernah kongsikan satu artikel bertajuk ‘7 Elemen Wajib Ada Dalam Halaman Produk Untuk Bisnes E-Commerce’.

Kalau anda tengok, 7 elemen tu memang ada dalam halaman produk ni! Termasuklah tawarkan penghantaran percuma.

Product Reviews Sebagai Social Proof!

Walaupun kami tak tekankan buat satu bahagian product review dalam halaman produk, tapi kalau anda mampu buat ia adalah sangat-sangat digalakkan! Ini adalah satu benda powerful yang kita dapat belajar.

Product review adalah salah satu teknik social proof. Info yang dapat tingkatkan keyakinan prospek terhadap bisnes anda dan mempengaruhi prospek untuk buat pembelian.

Halaman produk Christmas Leggings tu sebenarnya sangat powerful sebab lengkap dengan bahagian product reviews. Dia gunakan satu Shopify app berbayar iaitu Vitals.

Melalui app tersebut, dia boleh copy product reviews dari mana-mana halaman produk kat Aliexpress dan masuk ke halaman produk kat kedai online sendiri. Anda boleh tengok dalam video kat bawah ni…

Harga Shopify app ni ialah RM120 sebulan. Memang kapak! Hah hah hah. Untuk fasa awal, anda boleh elakkan guna apps yang berbayar dulu.

Jadi, selain buat satu bahagian product reviews, anda boleh letak gambar testimoni produk jer kat bahagian product images atau product description.

Formula Winning Product!

Pada minit ke 4.50 dalam video product revealed tu, Alexander Polischuk ni bagitahu yang dia mencari satu produk yang ada ‘wow factor’ untuk dijual pada musim Christmas. Anda boleh tengok dalam video kat bawah ni…

Produk yang ada ciri-ciri ‘wow factor’ adalah salah satu formula winning product yang kami ajarkan selain produk yang ada ciri-ciri Problem Solving dan Low Availability.

Seawal Modul 1 lagi kami dah ajarkan cara cari produk hot dan tips pilih produk pertama untuk bisnes e-Commerce.

Pemilihan Niche Berdasarkan Passion!

Pada minit ke 5.30 dalam video yang sama, dia ada terangkan apa sebab utama dia pilih untuk jual legging tu pada musim Christmas. Sebabnya adalah PASSION! Passion dia dalam niche bodybuilding.

Dia sendiri adalah gym-addict. Jadi, dia kenal siapa audience dalam niche bodybuilding tu dan dia tahu produk apa yang diorang perlukan dalam niche tu.

Kalau anda tak tahu,  wanita kat luar negara memang akan pakai legging bila pergi gym.

Saya pernah kongsikan, cara terbaik nak pilih niche untuk buat bisnes e-Commerce ialah pilih niche berkaitan passion (minat) atau hobi kita sendiri.

Sebabnya, kita akan rasa enjoy dan bermotivasi untuk usahakan sesuatu bisnes yang kita suka.

Selain tu, anda sendiri tahu apa produk yang orang cari dalam komuniti passion atau hobi anda tu, anda tahu apa masalah yang dihadapi oleh komuniti tu, apa yang diorang perlukan, macam mana gaya hidup diorang  dan macam mana nak communicate dengan diorang melalui copywriting dan video.

Mulakan Dengan Iklan FB Ads Conversion!

Selain persedian seperti pemilihan niche, pemilihan produk, buat kedai online dan sediakan halaman produk yang lengkap, saya berminat nak tahu macam mana contoh iklan FB Ads yang dia buat dan apa strategi FB Ads yang dia gunakan.

Tapi saya tak jumpa FB Page Santa Leggings ataupun apa-apa iklan yang membawa kepada halaman produk Christmas Leggings ni.

Saya dah try cari dah kat FB, tapi tak jumpa. Jangkaan saya, dia unpublish FB Page untuk elakkan orang spy strategi iklan.

Kalau boleh semua benda kita nak scan, haha.

Namun begitu, hint terbaik yang saya jumpa setakat ni ialah pada satu komen dalam satu video dia yang lain berkaitan strategi targeting FB Ads. Ada orang tanya samaada dia mulakan dengan ads jenis Post Page Enggagement (PPE) atau Website Conversion (WC)…

Jawapan dia…always conversion!

Selari dengan apa yang kami ajarkan dalam video panduan Ecommerce Superstar.

Dalam Modul 7, kami ajar anda cara buat iklan FB Ads Conversion – Website Purchases untuk dapatkan 10 jualan pertama.

Anda dah mula buat belum? Hehe.

Kesimpulan Case Study RM343,200 Jualan Bisnes E-Commerce

Dalam artikel ni, saya dah kongsikan 5 point penting yang kita boleh belajar dari satu kedai online yang dah berjaya buat jualan pada musim Christmas yang lepas.

Saya tunjukkan jugak beberapa tips atau strategi yang selari dengan pembelajaran kita dalam video panduan Ecommerce Superstar.

Sebenarnya, ada beberapa lagi benda yang anda dapat belajar kalau anda study halaman produk Christmas Legging ni.

Oleh sebab saya dah tinggalkan link halaman produk tu sebagai rujukan anda, anda boleh kaji sendiri selebihnya, huhu.

Saya kongsikan jugak channel Youtube Alexander Polischuk kalau-kalau content dia berkaitan dropshipping kena dengan jiwa anda.

Sekarang turn anda pulak kongsikan kat bahagian komen apa point-point penting yang lain yang kita semua boleh belajar dari kedai online Santa Legging ni….

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAK kami HANTAR KONTEN TERUS KE INBOX ANDA?

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Dapatkan Update Konten Premium Terus Ke Inbox Anda

Setiap Minggu Saya Akan Hantar Konten Terbaik Saya Untuk Bantu Anda Meroket Dalam Bisnes Dropship eCommerce
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

JOM JOIN KOMUNITI DROPSHIP KARTEL

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.

Masukkan nama & email aktif anda untuk join komuniti kami sekarang!

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

[FREE MASTERCLASS]

Nak Belajar Cara Buat Bisnes Online Dengan E-commerce Dropshipping?

Dalam panduan video percuma ini, anda boleh belajar Step-by-step cara untuk mulakan bisnes online dropship dengan berkesan.

Takpe saya dah pandai. Terima kasih.
Scroll to Top