CIPTA JUALAN E-COMMERCE LEBIH BANYAK MENERUSI LIVE CHAT | Dropship Kartel
Cipta Jualan eCommerce Menerusi Live Chat

Anda pemilik bisnes?

Anda dah ada kedai e-commerce sendiri?

Jadi tentu anda tahu penting untuk pastikan setiap pelawat bertukar jadi pelanggan tetap di kedai anda.

Jika di dunia realiti anda boleh mencapai sasaran ini melalui layanan istimewa kepada semua pengunjung bagaikan VIP.

Ya,anda boleh sambut ketibaan pelanggan sebaik pintu dibuka, berikan tip penggayaan setaraf konsultan imej dan banyak lagi kelebihan yang lain.

Bagaimana pula dengan dunia maya?

Sebenarnya, anda boleh melakukannya menerusi aplikasi Live Chat iaitu komunikasi secara langsung bersama pelanggan.

Peratusan jual dan beli meningkat apabila sesi live antara pelawat dan pemilik bisnes berlaku.

Untuk kedai e-commerce yang kecil, memadai jika anda uruskan sesi chat yang pendek supaya tidak membebankan kerja-kerja pengurusan setiap seminggu.

Adakah jumlah jam yang diperuntukkan akan mempengaruhi status jualan?

Semestinya ya.

Paling penting, anda gunakan dan manfaatkan ruang chat yang ada untuk meraih perhatian pelawat.

Okey jom kita bongkar 4 teknik yang boleh dipraktikkan sebagai eksperimen permulaan untuk mencapai sasaran jualan.

Kenal pasti waktu trafik paling sibuk.

Aha, trafik sibuk bukan yang di atas jalan raya tu ya.

Anda perlu bersedia dan lapang untuk chatting ketika trafik kedai ecommerce anda sibuk, iaitu waktu ramai pelawat sedang keluar dan masuk ke kedai online anda.

Ia biasa terjadi sekiranya kita buat tawaran harga runtuh pada hujung minggu atau hari cuti umum.

Bagi mendapatkan data trafik, anda boleh muat turun Google Analytics.

Tapi, kebanyakan platform e-commerce termasuklah Shopify biasanya dah siap ada tool survey yang dapat membantu anda membuat perbandingan terperinci.

Jadi bila anda dah nak mula chatting, pilih 1 ke 2 jam antara waktu paling kedai online kecoh dan sesak dengan pengunjung.

Pastikan anda  fokus pada seberapa banyak chat yang diterima, isu yang timbul dan tahap produktifnya perbualan bagi mencipta jualan.

Ke sana, ke sini… anda dah faham laluan kompas kehendak pelanggan.

Okey, lepas skil chatting dah ada dalam tangan anda boleh konsisten set masa untuk sesi chatting ni dalam tempoh berbeza pula.

Pilih hari kerja biasa atau selepas waktu makan malam. Semakin banyak percubaan dibuat, anda akan semakin jelas dan jumpa formula yang sesuai dan serasi untuk sesi Live Chat.

Selepas dah siapkan jadual chatting, gabungkan bersama pelan pemasaran dan kempen jualan yang sudah disediakan bagi setiap produk.

Contohnya, anda menghantar emel newsletter kepada bakal pelanggan supaya ia mampu melajukan aliran trafik ke website.

Sebaik tekan butang ‘send’, secara automatiknya ia bermakna anda sudah bersedia untuk online di kotak chat.

Katalah pelanggan buka emel dan berminat untuk buat pembelian. Maka, bersedia untuk menjawab segala persoalan mereka menerusi ruang chatting.

Kawal siapa yang boleh melihat kotak chat.

Cara paparan kotak chat juga ada peranan penting.

Supaya lebih menarik, pilih rekaan bingkai yang sedap dipandang. Bukan hanya ada ruang chat berbentuk empat segi dengan warna putih atau pudar.

Selain itu, anda juga perlu tahu cara mengawal butang ‘Click to chat’ dan waktu yang sesuai untuk tingkap chat muncul di website.

Kena hati-hati, supaya pelanggan tak rasa terganggu waktu nak shopping.  

Kotak chat ni boleh disetkan lebih awal dan hanya dikeluarkan pada saat yang kritikal. Ia terpulang kepada pemilik bisnes dan konsep pemasaran mereka.

Salah satunya ialah sebelum pelanggan membuat bayaran, iaitu ketika pelanggan meneliti carta pembelian.

Ia waktu yang baik untuk anda set ruang chat muncul. Dari segi lain, ada peniaga yang dah tetapkan ruang chat ini di halaman produk baru atau bestseller.

Anda juga boleh luaskan potensi kotak chat dengan memuatkan ucapan mesra selama 20 ke 30 saat khas buat pelawat yang pertama kali sampai di kedai anda.

Ya! Beli hati mereka terlebih dahulu.

Macam mana, taklah susah sangat apabila dah tahu tekniknya kan?

Anda boleh cuba salah satu atau semua strategi yang dicadangkan.

Jika kurang serasi, buat peraturan sendiri berdasarkan panduan yang dah terbukti hasilnya ni.

Kata kuncinya di sini, pastikan anda sentiasa hadir dalam setiap sesi live chat bersama pengunjung yang berminat untuk membeli dan berusaha memenuhi permintaan mereka.

Kualiti mengatasi kuantiti

Sebagai pemilik bisnes kecil, bukan masa sahaja yang mahal. Tenaga dan daya tahan mental anda juga sangat berharga.

Cuba bayangkan ada berpuluh sesi chatting yang anda perlu fokuskan secara serentak?

Tak perlu buat kerja gila. Tak perlu seksa dan bebankan otak anda.

Pilih dan tumpukan perhatian kepada bakal pelanggan yang berpotensi.

Curahkan servis terbaik sepenuh hati, supaya pelanggan tahu dan ingat bisnes anda.

Seorang pelanggan yang berpuas hati dah cukup untuk pastikan bisnes anda terus stabil dan relevan.

Programkan sistem chat yang boleh disorokkan secara automatik apabila trafik dah capai angka tertentu.

Ini demi kebaikan anda juga. Apabila dah terlalu banyak chat yang masuk, bimbang anda tak mampu kawal dan tak mampu melayan.

Ingat, anda juga perlukan masa untuk dapatkan info produk serta kekal bertenang selama chatting.

Secara tak langsung, anda akan dapat merehatkan minda dan fizikal untuk seketika.

Oh ya, anda juga boleh gunakan tool pre-chat survey bagi menapis dan mengutamakan komunikasi berkualiti.

Ini boleh dilakukan dengan meminta pelanggan mengisi butir peribadi seperti nama, tempat asal, syarikat tempat kerja, jawatan dan lain-lain.

Jadi sebelum chatting, anda boleh asingkan pelawat yang mungkin sekadar nak tengok-tengok sahaja.

Anda juga boleh bersedia dengan senarai cadangan yang relevan dan berikan respon pantas.

Dapatkan maklum balas untuk perbaiki prestasi kedai anda

Apa saja maklum balas yang diberikan pelanggan ialah data penting, bagai harta karun yang tersimpan dalam peti besi.

Anda tak boleh ambil mudah bab ini. Anda perlu habiskan beberapa jam seminggu bagi sesi chatting untuk dapatkan pandangan pelanggan.

Tanyakan anggapan mereka pada jenama anda, kehendak serta pengalaman mengecewakan yang mungkin pernah dialami ketika berurusan dengan kedai e-commerce anda.

Gunakan segala respon ni untuk memperbaiki servis syarikat dan mutu produk anda.

Jika anda tak pasti macam mana nak mulakan, anda boleh cuba beberapa cadangan berikut:

Layout & navigation:

Berapa ramai pelawat yang mengadu mereka hilang jejak ketika jalan-jalan di kedai online anda?

Mungkin selepas klik detail produk, mereka tak jumpa butang untuk kembali ke halaman utama.

Navigation menu pula sama sekali tak membantu. Untuk kes ini, anda kena dapatkan khidmat pereka web supaya semua operasi disusun dan lebih sistematik.

FAQ Produk:

Perhatikan jika anda kerap dapat soalan yang sama tentang sesuatu produk. Jika ya, masukkan info lanjut di bahagian deskripsi. Nampak macam remeh, tapi ia mampu berikan impak yang besar terhadap jualan jangka panjang.

Permintaan dan cadangan:

Jika pelanggan nak minta warna pelangi atau corak ekstrem pujaan sendiri, mungkin melampau dan tambah peningkan kepala.

Tapi, ia bergantung pada fleksibiliti produk juga. Apabila dah terlalu ramai yang nak variasi warna atau penghantaran lebih pantas, cari jalan untuk tunaikan hajat mereka.

Gunakan hashtag unik ketika chat supaya anda mudah buat semakan dan senaraikan ikut kepentingan.

Kesimpulan Cipta Jualan eCommerce Lebih Banyak Menerusi Live Chat

Kesimpulannya bagi sebuah syarikat kecil atau start up, maksimakan setiap perbualan dan menggalakkan pembelian berulang.

Live Chat ialah komponen yang mampu menghasilkan pulangan luar biasa.

Anda hanya perlu yakin dan positif merancang strategi penjualan.

Selamat mencuba dan terus kembangkan hayat bisnes anda!

Ada soalan?

Boleh tanya diruangan komen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAK kami HANTAR KONTEN TERUS KE INBOX ANDA?

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Dapatkan Update Konten Premium Terus Ke Inbox Anda

Setiap Minggu Saya Akan Hantar Konten Terbaik Saya Untuk Bantu Anda Meroket Dalam Bisnes Dropship eCommerce
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

JOM JOIN KOMUNITI DROPSHIP KARTEL

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.

Masukkan nama & email aktif anda untuk join komuniti kami sekarang!

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

[FREE MASTERCLASS]

Nak Belajar Cara Buat Bisnes Online Dengan E-commerce Dropshipping?

Dalam panduan video percuma ini, anda boleh belajar Step-by-step cara untuk mulakan bisnes online dropship dengan berkesan.

Takpe saya dah pandai. Terima kasih.
Scroll to Top