Dalam Diam, Orang Kita Jana Pendapatan Dari Bisnes Dropship E-Commerce! | Dropship Kartel
Dalam Diam, Orang Kita Jana Pendapatan Dari Bisnes Dropship E-Commerce!

Hai dan salam hari ke-27 kita dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Pada 10 April yang lepas, kerajaan dah buat keputusan untuk lanjutkan tempoh perlaksanaan PKP sehingga 28 April 2020.

Ini jugak adalah atas nasihat dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan pakar-pakar perubatan yang sentiasa memantau kes-kes dan trend penularan wabak Covid-19 kat Malaysia.

Bagi sesiapa yang mencari-cari satu sumber pendapatan yang lain, kita ada tambahan masa yang banyak untuk belajar benda baru, belajar skill baru dan usahakan satu bisnes online dalam tempoh ni.

Terus Berusaha Mencari Jalan!

Sebelum ni saya ada tunjukkan salah seorang student dalam komuniti Dropship Kartel, Muhammad Meerza berjaya buat jualan RM1,200 dalam masa 5 hari (2 April-6 April) dari bisnes dropship e-Commerce.

Dalam situasi usahawan lain tengah resah gelisah dengan keadaan kewangan dan jualan bisnes, student dalam komuniti Dropship Kartel ambil peluang untuk buat kajian produk hot, cari supplier produk, buat kedai online sendiri dan run FB Ads.

Terus berusaha walaupun dalam waktu kiritikal yang tak dijangka.

Sebagai seorang usahawan, hidup kita memang tak lari dari hadapi cabaran. Cabaran demi cabaran. Cabaran datang dan pergi. Lepas dia pergi, dia datang balik. Lepas tu dia pergi. Suka hati jer.

Ingatkan dah tak ada, rupanya “eh, datang lagi kau!”. Macam tu lah.

Jangan harapkan hidup ni semua benda nak senang jer. Tapi sentiasa fikirkan, “Macam mana aku boleh buat lebih baik”.

Jangan harapkan kita tak dapat banyak masalah dalam hidup, tapi sentiasa fikirkan, “Macam mana aku boleh atasi masalah dalam hidup ni”.

Dalam Diam, Orang Kita Buat Duit Online Dari Rumah!

Kalau anda bertanya, “Apa benda ni bisnes dropship e-Commerce?”… ia adalah satu model bisnes di mana kita menjual produk fizikal secara dropship guna platform kedai online sendiri.

Kalau anda bertanya, “Dari mana nak mula belajar buat bisnes dropship e-Commerce ni?”, anda boleh follow langkah demi langkah dalam e-Book panduan Mula Bisnes Online Guna E-commerce.

Sebenarnya, sehari lepas Muhammad Meerza share screenshot hasil jualan daripada kedai online dia tu, ramai pulak ahli group yang lain share hasil jualan masing-masing dari bisnes dropship e-Commerce ni.

Meriah hari tu (7 April) kat dalam group. Meriah dan panas, haha. ‘Panas’ tengok member-member lain berjaya buat jualan. Tapi panas yang positif. Yang bagi inspirasi dan motivasi, “kalau dia boleh buat, aku pun boleh buat!”.

Dalam artikel ni, saya akan kongsikan beberapa lagi screenshot hasil jualan beberapa orang student Dropship Kartel yang diorang share kat dalam FB group.

Jualan RM1,461 Dalam Masa 9 Jam!

Pada tarikh 7 April tu, seawal pukul 9 pagi lagi student kami, Nik Abd Sobur dah panaskan group bila dia share screenshot hasil jualan RM1,461 dalam masa 9 jam dari kedai online dia. Panas macam baru lepas jogging di pagi hari…

Kalau betul lah perkiraan saya dia mula run FB Ads pukul 12 malam (waktu kebiasaan orang mulakan kempen FB Ads), jadi betul lah dia dapat jualan banyak tu dalam masa 9 jam jer.

Jualan RM52,870 Dalam Masa 7 Hari!

Untuk hasil jualan seterusnya ni, anda kena tengok nombor tu betul-betul, ade huruf ‘k’ kat belakang. Bukan 52 hengget, tapi RM52,870 dalam masa 7 hari dalam bulan April! Ini lagi terbakarrrr! Nama FB student ni Helios Wolfgang…

Kalau yang tadi tu panas macam baru lepas jogging, yang ni nak cakap panas macam apa ye? Panas macam masuk sauna tak keluar-keluar selama 7 hari 7 malam ke?

Produk apa yang hot sangat ni?? Kalau ikut perkiraan kasar, produk yang dia jual berharga Rm114 seunit. Dia pun jual produk fizikal untuk pasaran Malaysia jer.

Jualan RM2,940 Dalam Masa 7 Hari!

Lepas tu dalam tengah hari macam tu, sorang lagi student iaitu Zuhairi Aie share screenshot hasil jualan RM2,940 setakat 7 hari dalam bulan April. Kalau ikut perkiraan kasar, produk yang dia jual tu berharga RM140 seunit…

Jualan Pertama Dari Bisnes Dropship E-Commerce!

Dalam apa-apa bisnes pun, bukan semua orang yang mula buat terus jadi. Banyak proses yang kita kena lalui. Apa-apa pun, setiap hasil jualan yang banyak-banyak tu bermula dengan jualan yang pertama.

Yang terbaru (11 April), student kami Tuan Adam share screenshot dapat jualan pertama dalam masa 24 jam run kempen FB Ads. Dia jual produk fizikal dalam niche Fitness.

Pada hari yang sama, student kami Iqbal Hasnan share screenshot hasil 2 jualan pertama sejak mula belajar dan follow langkah demi langkah strategi buat bisnes dropship e-Commerce yang kami kongsikan…

Ada lagi student yang lain, Anuar Marzuki dapat jualan pertama dalam masa 24 jamrun kempen FB Ads. Nampak sikit, tapi jualan RM30 yang pertama ni akan jadi penguat semangat untuk capai Jualan RM3,000 pulak lepas ni. InsyaAllah!

Kesimpulan Jana Pendapatan Dari Bisnes Dropship E-Commerce

Banyak usahawan yang terkesan dengan cara yang berbeza sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni. Sebab kita semua ada model bisnes yang berbeza.

Tapi jangan lupa, pengguna jugak seperti ‘dipaksa‘ untuk belajar membeli secara online disebabkan situasi yang kita hadapi sekarang ni.

Ada banyak produk kat luar sana yang dapat jadikan solusi kepada masalah yang pengguna hadapi dalam tempoh PKP. Atau mungkin produk keperluan yang susah nak dapat kat kedai disebabkan kedai banyak tutup.

Satu-satunya benda berharga yang kita dapat dari PKP ni adalah ‘masa’. Tapi macam mana kita menghargai masa yang kita ada ni untuk belajar benda baru, belajar skill baru dan usahakan bisnes baru.

Dalam artikel ni, saya dah tunjukkan beberapa contoh usahawan yang ambil peluang untuk terus berusaha mencari jalan untuk jana pendapatan dari bisnes dropship e-Commerce. Saya harap, diorang dapat jadi inspirasi pada anda untuk mulakan usaha yang sama!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAK kami HANTAR KONTEN TERUS KE INBOX ANDA?

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Dapatkan Update Konten Premium Terus Ke Inbox Anda

Setiap Minggu Saya Akan Hantar Konten Terbaik Saya Untuk Bantu Anda Meroket Dalam Bisnes Dropship eCommerce
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

JOM JOIN KOMUNITI DROPSHIP KARTEL

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship. Masukkan nama & email aktif anda untuk join komuniti kami sekarang!

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Scroll to Top