Jualan RM1,200 Dalam Masa 5 Hari Sambil Duduk Diam-Diam Kat Rumah! | Dropship Kartel
Duduk Diam Buat Duit Dari Rumah Dalam Masa 5 Hari

Hari ni hari ke berapa entah kita dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Dah nak dekat tiga bulan dah kan?

Tempoh ni penting untuk kita putuskan rantaian jangkitan Covid-19.

Tak sure anda perasan ke tak, Majlis Keselamatan Negara (MKN) ada umumkan satu channel Telegram untuk anda dapatkan maklumat lanjut kejadian Covid-19 kat Malaysia. Anda boleh join channel Telegram tu kat sini.

Tak Ada Masa Atau Tak Ada Disiplin?!

Baru-baru ni saya tertarik dengan satu posting dari FB Page Entrepreneur Mindset yang lalu kat newsfeed FB saya. Posting tu berikan satu peringatan yang buatkan minda saya tercabar!

Saya terangkan mesej dari posting tu dalam bahasa yang mudah faham…

Kalau lepas habis tempoh kuarantin (PKP) ni anda tak belajar ilmu baru, tak bina skill baru dan masih tak mula usahakan satu bisnes yang dapat jana pendapatan sampingan… anda sebenarnya bukan tak ada masa, tapi tak ada DISIPLIN!

Entrepreneur Mindset

Minda saya tercabar, buatkan saya berfikir dan terus senaraikan apa ilmu baru yang saya patut belajar, apa skill baru yang saya patut belajar dan apa model bisnes untuk jana pendapatan sampingan yang patut saya fokuskan.

Mana taknya, cuba anda fikirkan… kita dah 20 hari di arah dan dikawal untuk duduk diam-diam kat rumah. Kita ada banyak masa!

Tapi adakah kita gunakan masa tu sebaiknya untuk tambah ilmu, bina skill baru dan usahakan bisnes? Apa yang kita dah capai selama 20 hari ni? Memang sekadar ‘duduk diam-diam’ untuk raikan hashtag #dudukdiamdiam ke?

Kalaulah kita memang tak capai apa-apa dalam masa yang banyak kat rumah ni, maknanya memang betul lah kita bukan ada masalah ‘tak ada masa’ untuk mulakan sesuatu, tapi tak ada disiplin!

Jualan RM1,200 Dalam Masa 5 Hari Bisnes Dropship E-Commerce!

Saya tak nak suruh anda fikir jauh-jauh sangat. Cuba anda fikirkan apa yang dah anda capai sejak masuk bulan April ni sahaja (dah 6 hari).

Apa ilmu baru yang anda dah belajar? Apa skill baru yang anda dah belajar? Dan berapa jualan dari bisnes yang anda dah berjaya hasilkan sebagai usahawan online?

Hari ni, salah seorang student dalam komuniti Dropship Kartel iaitu Muhammad Meerza ‘panaskan suasana’ dalam group premium Dropship Kartel bila dia belanja screenshot hasil jualan dari kedai online dia yang berjaya buat jualan RM1,200 dalam masa 5 hari!

Memang terbakar member-member yang lain dalam group, huhu.  Sebabnya, baru jer 5 hari lepas (2 April) dia tunjuk kat dalam group screenshot hasil jualan pertama dari bisnes dropship e-Commerce ni. Masa tu jumlah jualan dia baru RM60 jer.

Dalam masa usahawan lain tengah resah gelisah pasal kewangan dan jualan bisnes, Muhammad Meerza ambil peluang untuk buat kajian produk hot, cari supplier produk, buat kedai online sendiri dan run FB Ads.

DISIPLIN! Terus berusaha walaupun dalam waktu-waktu kritikal yang tak dijangka. Dari mana dia belajar ilmu dan skill buat bisnes dropship e-Commerce ni? Dia hanya follow jer langkah demi langkah dalam apa yang Tuan Hafiz share.

Ilmu Dan Skill Yang Anda Boleh Belajar Dalam Tempoh Stay At Home

Sejak 5 hari yang lepas, mesti masih ada yang tak buat apa-apa dan tak tahu nak mula dari mana. Jadi, saya akan cadangkan 2 ilmu dan 2 skill yang anda boleh explore sepanjang baki tempoh stay at home ni untuk manfaatkan masa yang ada.

Selebihnya, anda yang kena disiplin untuk tambah ilmu dan kembangkan skill supaya dapat mulakan satu bisnes untuk jana pendapatan sampingan bila habis tempoh stay at home ni nanti. Jangan cakap tak ada masa! Babap nanti baru tahu.

Belajar Buat Bisnes Dropship Jual Guna Kedai Online!

Untuk manfaatkan masa anda sebagai usahawan online, saya cadangkan anda belajar jual produk fizikal secara dropship dan guna kedai online e-Commerce. Untuk permulaan, anda boleh baca panduan buat bisnes dropship.

Tapi kenapa guna kedai online?

Kalau anda buat kedai online e-Commerce sendiri, anda boleh letakkan segala info berkaitan produk semuanya dalam satu halaman produk yang berfungsi sebagai pembantu close sale anda.

Kalau anda dah bersedia untuk belajar ilmu praktikal jual produk fizikal secara dropship guna kedai online e-Commerce, anda boleh terus engage dalam group FB Dropship Kartel Lab untuk update-update konten terbaru.

Atau nak terus belajar hands on dan praktikal melalui video, dan nak result lebih cepat, anda boleh join course Dropship Kartel kat sini.

Belajar Buat Bisnes Dropship Jual Kat Shopee!

Kalau anda tak ready dari segi modal atau masih belum jelas dengan teknik dan strategi bisnes e-Commerce, anda boleh jual produk fizikal secara dropship kat Shopee jer dulu.

Walaupun kita belum ready nak buat bisnes dropship e-Commerce ni, tak kan lah kita nak duduk diam guna satu platform ni jer, betul tak? Kita kena jugak teruskan usaha buat jualan kat platform lain.

Dekat Malaysia, kita ada marketplace Shopee dan Lazada untuk jual barang. Kalau anda tak nak guna kedai online e-Commerce sendiri buat masa ni, anda boleh mula menjual kat Shopee untuk permulaan.

Banyak sebenarnya teknik dan strategi menjual kat Shopee yang anda boleh belajar. Dekat laman web Klikjer ada eBook panduan menjual kat marketplace Shopee dan Lazada.

Belajar Skill Design Gambar Menarik

Kita sentiasa perlukan gambar yang menarik untuk tujuan bisnes. Gambar logo, gambar posting kat media sosial, gambar iklan dan sebagainya. Jadi, anda boleh luangkan masa untuk kembangkan skill design gambar menarik.

Sekarang ni, kita boleh edit sendiri je. Kalau anda tak nak belajar guna software edit gambar yang advance macam Photoshop, anda boleh belajar design guna tool percuma Canva.

Dan kalau anda nak tahu mana apps yang bagus untuk belajar edit gambar, boleh pergi ke artikel sini.

Belajar Skill Teknikal Buat Iklan Berbayar

Kenapa saya sarankan anda belajar skill teknikal buat iklan berbayar? Sebab anda boleh dapatkan result dari iklan dengan lebih cepat dan boleh perbaiki iklan untuk dapatkan prospek yang berkualiti.

Sebagai usahawan online, anda mestilah belajar teknik dan strategi yang berkesan untuk jana pendapatan secara online. Sebagai contoh, ada pelbagai teknik dan strategi untuk menjual kat Marketplace, Facebook, Instagram dan kedai online e-Commerce.

Ini pula artikel yang kami sediakan tentang cara guna Facebook Ads untuk eCommerce. Boleh tengok sini.

Kesimpulan Buat Jualan Bisnes E-Commerce Sambil Duduk Diam-Diam Kat Rumah

Hampir sebulan tempoh stay at home ni sebenarnya banyak menguji diri kita dan bagi ruang untuk kita kenal diri sendiri.

Usahawan yang selalu bagi alasan ‘tak ada masa’ untuk mulakan sesuatu, sekarang diorang tahu samaada betul tak ada masa atau sebenarnya tak ada disiplin, huhu.

Saya dah tunjukkan salah seorang student dalam komuniti Dropship Kartel yang menjana jualan RM1,200 dalam masa 5 hari dari bisnes dropship e-Commerce.

Dia manfaatkan masa sebaiknya walaupun dalam tempoh kritikal sekarang.

Semoga perkongsian saya ni dapat bagi inspirasi dan motivasi pada anda untuk mula belajar benda baru, kembangkan skill dan mula usahakan satu bisnes untuk jana pendapatan sampingan!

2 thoughts on “Jualan RM1,200 Dalam Masa 5 Hari Sambil Duduk Diam-Diam Kat Rumah!”

  1. Lepas baca article ni saya makin rasa berkobar-kobar untuk teruskan usaha bisness online saya sendiri. Terima kasih untuk info ni tuan. Always sharing the best valuable information 😊👍🏻

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAK kami HANTAR KONTEN TERUS KE INBOX ANDA?

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Dapatkan Update Konten Premium Terus Ke Inbox Anda

Setiap Minggu Saya Akan Hantar Konten Terbaik Saya Untuk Bantu Anda Meroket Dalam Bisnes Dropship eCommerce
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

JOM JOIN KOMUNITI DROPSHIP KARTEL

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.

Masukkan nama & email aktif anda untuk join komuniti kami sekarang!

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Scroll to Top

TUNGGU DULU!

Nak tahu camne student saya buat 5 angka sebulan hanya dari bisnes dropship ecommerce?

Kalau nak, anda boleh dapatkan panduan 6-Step Mudah Buat Bisnes Dropship eCommerce dengan Berkesan & Pantas secara PERCUMA!