fbpx

Top 10 Niche Hot & Evergreen Untuk Mula Bisnes Dropship E-commerce

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
TOP 10 NICHE YANG HOT & EVERGREEN UNTUK MULA BISNES DROPSHIP E-COMMERCE

Masa saya mula-mula dulu belajar nak buat bisnes dropship guna e-commerce, benda paling susah bagi saya adalah nak cari niche dan produk yang betul.

Sebab dalam 10 store saya buat, takde satu pun menjadi. Rupanya niche dan produk yang saya pilih adalah produk yang kurang demand, dan susah nak jual. 

Dah la nak cari dan decide satu produk untuk saya jual tu lama gila. Mau makan seminggu kadang. Penat gila!

Tapi sekarang saya dah terer skit dah. Satu jam pun boleh jumpa satu produk yang ada potensi dan hot.

Semua ni memerlukan praktis dan ilmu.

Tapi jangan risau, anda tak perlu lalu benda-benda susah macam tu.

Sebabnya, dalam artikel ini, saya sediakan 10 top niche yang hot & evergreen untuk mula bisnes dropship e-commerce pada tahun 2020.

Dah ready? Cantik.

Kita proceed terus. 

#1 : Gadget & Barang Kereta

Ini antara niche yang hot dan evergreen. Sebab apa saya cakap hot? Sebab jumlah kereta kat Malaysia ni lagi ramai dari penduduk Malaysia itu sendiri.

Dianggarkan setiap orang kat Malaysia ini ada dalam 1.7 kereta. Senang cerita ada yang ada lebih dari 1!

Apa maksudnya? Maksudnya ini peluang!

Apa contoh produk dalam kategori ni?

Ada banyak. Salah satu nya yang saya dah test adalah Dash Cam.

Ala yang selalu kamera orang letak dalam kereta tu. Yang boleh rekod video tu.

Produk ni memang hot gila. Google trends membuktikan.

#2: Peralatan Kecantikan

Saya sebut peralatan kecantikan, bukan produk kecantikan. 

Kenapa bukan produk kecantikan macam supplement, kosmetik apa bagai tu? Sebabnya nanti korang susah nak promote kat Facebook & IG.

Policy dan enforcement diorang strict tau sekarang. So elakkan please.

Mesti korang tak tau peralatan kecantikan tu apa kan?

Ha ni contohnya.

Produk-produk camni senang nak iklankan guna iklan berbayar macam kat Facebook dan Instagram. Serius.

Takyah cakap apa-apa pasal kulit orang. Tunjuk video dan gambar je orang dah tahu.

Perempuan gila benda ni dan memang cari alternatif yang lebih murah. Sebab kat Sephora mahal gila. Beratus-ratus harganya.

Jom tengok Google Trends untuk produk ni.

#3: Aksesori Bayi & Kanak-kanak.

Ni memang tak yah cakap panjang pun takpe. Siapa-siapa ada baby tau lah. Lagi-lagi kalau yang baby first. Semua benda dia nak beli. Haha!

So, lubuk duit memang sentiasa ada kat sini, Evergreen gitu.

Contoh produk seperti dibawah:

Ni baru salah satu. Ada banyak lagi dan mostly barang-barang camni memang laku. Dan supplier untuk produk macam ni pun banyak sangat.

Tak caya kita tengok demand kat Google Trends.

#4: Aksesori Mak-mak

Tadi kita dah sembang pasal baby dan budak. Ni sembang pasal mak budak plak. Haha.

Ini pun niche yang evergreen dan sentiasa hot sejak manusia lahir,

Sebab mak-mak ni sentiasa cari jalan untuk memudahkan urusan jaga anak setiap hari, dan dalam masa sama nampak style.

So antara produk contoh dalam niche ni adalah Maternity or Diapers Bag Pack.

Cute kan? Ni biasa kalau wife minta husband mesti belikan punya. Confirm.

Bukan tu saja, ini lagi contoh saya belanja.

Ini pula graf dari Google Trends untuk niche ni.

#5: Fitness

Niche ni pun satu hal. Memang hot sentiasa. Lagi-lagi awal tahun. Sebab semua acah-acah nak sihat dan kurus. Haha!

Tapi itu petanda bagus untuk kita sebagai seller.

Biasa kalau saya memang target audience perempuan untuk benda camni sebab buying power diorang lebih tinggi, dan diorang suka buat impluse buying (maksudnya pembelian ikut emosi dan perasaan). Tak fikir panjang kadang gitu. Hehe.

Tapi lelaki pun sama je perangai kalau kita offer produk yang kena dengan lifestyle, gaya dan minat diorang.

Contoh produk dalam niche ni adalah macam kat bawah ni.

Ini graf demand dari Google Trends.

#6: Peralatan Memasak dan Penyediaan Makanan.

Ini pun sama. Niche yang steady dikalangan perempuan.

Sebabnya mostly perempuan yang masuk dapur, bukan lelaki. Dan apa-apa benda yang mudahkan mereka buat kerja memasak, memang diorang akan beli.

Contoh produk yang saya tengok ada potensi adalah:

Tah-tah korang pun minat nak beli dan guna barang macam ni.

Tengok graf kat Google Trends untuk niche ni.

#7: Gaming

Fuh. Niche ni faveret saya. Ikutkan tak nak bagitahu tapi takpe lah. Rezeki masing-masing kan?

Niche gaming makin meningkat naik di mana-mana termasuk Malaysia. Sampaikan gaming atau esports ni ada atlet dan akademi diorang sendiri. Duit pun masyuk beb.

Memang lubuk duit.

Dan kalau korang decide nak main niche ni, better buat cepat-cepat. Setakat ni belum ada lagi yang ramai orang main niche gaming, lagi-lagi kat Malaysia.

Antara produk yang boleh korang try macam kat bawah ni.

Ini graf Google Trends untuk niche ni.

#8: Personalized Made Item

Custom made item ni rasanya apa jenis barang pun laku. Ala barang-barang yang boleh order letak nama ke design sendiri ke, semua tu memang saya tgk steady permintaan dia.

Macam gambar kat bawah ni.

Even saya pernah beli phone case yang di-personalized letak nama saya. Saya beli harga RM120.

Casing dia biasa je, rasa RM 5 pun boleh dapat. Hahaha. Tapi bisnes tu laku dan maju. Macam-macam casing dah skrang.

Korang pun boleh cuba. Cuma nak cari supplier yang buat camni jelah mencabar. Tapi kalau korang boleh cari dan pandai deal, memang lubuk beb.

#9: Aksesori Rumah

Aksesori rumah ni hot gak. Tapi kene pandai pilih skit la barang. Kalau boleh barang-barang dia rare skit dan susah nak cari kat kedai luar.

Contoh macam produk kat bawah ni:

#10: Peralatan DIY

Last but not least, peralatan DIY pun laku. Macam biasa,kalau boleh cari yang rare dan perempuan pun boleh guna.

Contoh produk macam kat bawah ni. Memang pompuan suka sebab senang nak tolak benda. Tak payah panggil suami tolong. Haha..

KESIMPULAN TOP 10 NICHE YANG HOT & EVERGREEN UNTUK MULA BISNES DROPSHIP E-COMMERCE

Ok done. Saya dah belanja anda 10 top niche siap contoh produk lagi.

Bila lagi nak cuba jual guna e-commerce store sendiri. Dropship je pun. Hari ni pun boleh terus start.

Saya cadangkan anda cari sebanyak mungkin produk yang korang rasa best. Nak ikut niche yang saya suggest ni pun boleh.

Cari la dalam 30 produk ke. Hehehe.

Tapi kalau anda malas macam saya, dan nak cepat, elok guna software je.

Bawah ni adalah software yang saya rekomen, dan bagus untuk anda guna.

Apa-apa pun semoga berjaya. Make sure keep in touch dalam FB group, Telegram dan email untuk tips-tips yang lain.

85 thoughts on “Top 10 Niche Hot & Evergreen Untuk Mula Bisnes Dropship E-commerce”

  1. Terima kaseh cikgu.bnyak sangat ilmu yg saya dapat dari apa yg cikgu kongsikan.alhamdulillah..pelan2 kayuh orang cakap kan…so semoga cikgu dipermudahkan segala urasan..aminnn..nice

  2. Thanks a lot, Hafiz
    Banyak benda dapat belajar dari explanation u psl website e-commerce ni…
    Once again, I really appreciate it.
    Thank you.

  3. Thanks bos sbb share.. sya sekarang sudah kerja tapi nak juga tambah pendapatan melalui dropship ni. saya akan follow bos punya content2 untuk belajar.

  4. Terima kasih. Sekarang saya sedang mencari supplier untuk saya buat dropship barang-barang niche ni. Tuan ada cadangan?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAK kami HANTAR KONTEN TERUS KE INBOX ANDA?

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Dapatkan Update Konten Premium Terus Ke Inbox Anda

Setiap Minggu Saya Akan Hantar Konten Terbaik Saya Untuk Bantu Anda Meroket Dalam Bisnes Dropship eCommerce
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

JOM JOIN KOMUNITI DROPSHIP KARTEL

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.

Masukkan nama & email aktif anda untuk join komuniti kami sekarang!

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

[FREE MASTERCLASS]

Nak Belajar Cara Buat Bisnes Online Dengan E-commerce Dropshipping?

Dalam panduan video percuma ini, anda boleh belajar Step-by-step cara untuk mulakan bisnes online dropship dengan berkesan.

Takpe saya dah pandai. Terima kasih.
Scroll to Top