Top 10 Niche Hot & Evergreen Untuk Mula Bisnes Dropship E-commerce | Dropship Kartel

Top 10 Niche Hot & Evergreen Untuk Mula Bisnes Dropship E-commerce

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
TOP 10 NICHE YANG HOT & EVERGREEN UNTUK MULA BISNES DROPSHIP E-COMMERCE

Masa saya mula-mula dulu belajar nak buat bisnes dropship guna e-commerce, benda paling susah bagi saya adalah nak cari niche dan produk yang betul.

Sebab dalam 10 store saya buat, takde satu pun menjadi. Rupanya niche dan produk yang saya pilih adalah produk yang kurang demand, dan susah nak jual. 

Dah la nak cari dan decide satu produk untuk saya jual tu lama gila. Mau makan seminggu kadang. Penat gila!

Tapi sekarang saya dah terer skit dah. Satu jam pun boleh jumpa satu produk yang ada potensi dan hot.

Semua ni memerlukan praktis dan ilmu.

Tapi jangan risau, anda tak perlu lalu benda-benda susah macam tu.

Sebabnya, dalam artikel ini, saya sediakan 10 top niche yang hot & evergreen untuk mula bisnes dropship e-commerce pada tahun 2020.

Dah ready? Cantik.

Kita proceed terus. 

#1 : Gadget & Barang Kereta

Ini antara niche yang hot dan evergreen. Sebab apa saya cakap hot? Sebab jumlah kereta kat Malaysia ni lagi ramai dari penduduk Malaysia itu sendiri.

Dianggarkan setiap orang kat Malaysia ini ada dalam 1.7 kereta. Senang cerita ada yang ada lebih dari 1!

Apa maksudnya? Maksudnya ini peluang!

Apa contoh produk dalam kategori ni?

Ada banyak. Salah satu nya yang saya dah test adalah Dash Cam.

Ala yang selalu kamera orang letak dalam kereta tu. Yang boleh rekod video tu.

Produk ni memang hot gila. Google trends membuktikan.

#2: Peralatan Kecantikan

Saya sebut peralatan kecantikan, bukan produk kecantikan. 

Kenapa bukan produk kecantikan macam supplement, kosmetik apa bagai tu? Sebabnya nanti korang susah nak promote kat Facebook & IG.

Policy dan enforcement diorang strict tau sekarang. So elakkan please.

Mesti korang tak tau peralatan kecantikan tu apa kan?

Ha ni contohnya.

Produk-produk camni senang nak iklankan guna iklan berbayar macam kat Facebook dan Instagram. Serius.

Takyah cakap apa-apa pasal kulit orang. Tunjuk video dan gambar je orang dah tahu.

Perempuan gila benda ni dan memang cari alternatif yang lebih murah. Sebab kat Sephora mahal gila. Beratus-ratus harganya.

Jom tengok Google Trends untuk produk ni.

#3: Aksesori Bayi & Kanak-kanak.

Ni memang tak yah cakap panjang pun takpe. Siapa-siapa ada baby tau lah. Lagi-lagi kalau yang baby first. Semua benda dia nak beli. Haha!

So, lubuk duit memang sentiasa ada kat sini, Evergreen gitu.

Contoh produk seperti dibawah:

Ni baru salah satu. Ada banyak lagi dan mostly barang-barang camni memang laku. Dan supplier untuk produk macam ni pun banyak sangat.

Tak caya kita tengok demand kat Google Trends.

#4: Aksesori Mak-mak

Tadi kita dah sembang pasal baby dan budak. Ni sembang pasal mak budak plak. Haha.

Ini pun niche yang evergreen dan sentiasa hot sejak manusia lahir,

Sebab mak-mak ni sentiasa cari jalan untuk memudahkan urusan jaga anak setiap hari, dan dalam masa sama nampak style.

So antara produk contoh dalam niche ni adalah Maternity or Diapers Bag Pack.

Cute kan? Ni biasa kalau wife minta husband mesti belikan punya. Confirm.

Bukan tu saja, ini lagi contoh saya belanja.

Ini pula graf dari Google Trends untuk niche ni.

<Letak gambar google trends niche mak-mak>

#5: Fitness

Niche ni pun satu hal. Memang hot sentiasa. Lagi-lagi awal tahun. Sebab semua acah-acah nak sihat dan kurus. Haha!

Tapi itu petanda bagus untuk kita sebagai seller.

Biasa kalau saya memang target audience perempuan untuk benda camni sebab buying power diorang lebih tinggi, dan diorang suka buat impluse buying (maksudnya pembelian ikut emosi dan perasaan). Tak fikir panjang kadang gitu. Hehe.

Tapi lelaki pun sama je perangai kalau kita offer produk yang kena dengan lifestyle, gaya dan minat diorang.

Contoh produk dalam niche ni adalah macam kat bawah ni.

<Letak gambar yoga mat>

Ini graf demand dari Google Trends.

#6: Peralatan Memasak dan Penyediaan Makanan.

Ini pun sama. Niche yang steady dikalangan perempuan.

Sebabnya mostly perempuan yang masuk dapur, bukan lelaki. Dan apa-apa benda yang mudahkan mereka buat kerja memasak, memang diorang akan beli.

Contoh produk yang saya tengok ada potensi adalah:

Tah-tah korang pun minat nak beli dan guna barang macam ni.

Tengok graf kat Google Trends untuk niche ni.

#7: Gaming

Fuh. Niche ni faveret saya. Ikutkan tak nak bagitahu tapi takpe lah. Rezeki masing-masing kan?

Niche gaming makin meningkat naik di mana-mana termasuk Malaysia. Sampaikan gaming atau esports ni ada atlet dan akademi diorang sendiri. Duit pun masyuk beb.

Memang lubuk duit.

Dan kalau korang decide nak main niche ni, better buat cepat-cepat. Setakat ni belum ada lagi yang ramai orang main niche gaming, lagi-lagi kat Malaysia.

Antara produk yang boleh korang try macam kat bawah ni.

Ini graf Google Trends untuk niche ni.

#8: Personalized Made Item

Custom made item ni rasanya apa jenis barang pun laku. Ala barang-barang yang boleh order letak nama ke design sendiri ke, semua tu memang saya tgk steady permintaan dia.

Macam gambar kat bawah ni.

Even saya pernah beli phone case yang di-personalized letak nama saya. Saya beli harga RM120.

Casing dia biasa je, rasa RM 5 pun boleh dapat. Hahaha. Tapi bisnes tu laku dan maju. Macam-macam casing dah skrang.

Korang pun boleh cuba. Cuma nak cari supplier yang buat camni jelah mencabar. Tapi kalau korang boleh cari dan pandai deal, memang lubuk beb.

#9: Aksesori Rumah

Aksesori rumah ni hot gak. Tapi kene pandai pilih skit la barang. Kalau boleh barang-barang dia rare skit dan susah nak cari kat kedai luar.

Contoh macam produk kat bawah ni:

#10: Peralatan DIY

Last but not least, peralatan DIY pun laku. Macam biasa,kalau boleh cari yang rare dan perempuan pun boleh guna.

Contoh produk macam kat bawah ni. Memang pompuan suka sebab senang nak tolak benda. Tak payah panggil suami tolong. Haha..

KESIMPULAN TOP 10 NICHE YANG HOT & EVERGREEN UNTUK MULA BISNES DROPSHIP E-COMMERCE

Ok done. Saya dah belanja anda 10 top niche siap contoh produk lagi.

Bila lagi nak cuba jual guna e-commerce store sendiri. Dropship je pun. Hari ni pun boleh terus start.

Saya cadangkan anda cari sebanyak mungkin produk yang korang rasa best. Nak ikut niche yang saya suggest ni pun boleh.

Cari la dalam 30 produk ke. Hehehe.

Tapi kalau anda malas macam saya, dan nak cepat, elok guna software je.

Bawah ni adalah software yang saya rekomen, dan bagus untuk anda guna.

Apa-apa pun semoga berjaya. Make sure keep in touch dalam FB group, Telegram dan email untuk tips-tips yang lain.

82 thoughts on “Top 10 Niche Hot & Evergreen Untuk Mula Bisnes Dropship E-commerce”

  1. Terima kasih atas tunjuk ajar. Saya xtahu cara nak nk daftar nk buat website senang cite sy buta it. Abang boleh tlg tnjuk ajar A-z x??

      1. Didikan ikhlas dan free itu adalah pahala yg besar. Tqvm. Berminat sgt, n mo try buat web tu, tpi tak tau mna nak start.

      2. Salam boss hafiz. Boleh bantu saya x untuk buat income. Sbb saya masih student. Cuma skrg ni masalah saya pada website tu. Kalau kita guna shopify then nk iklan di fb ads bgaimana ye?

  2. Saya doakan tuan berjaya harungi ujian penyakit Panic Disorder & Depression & kembali sihat walafiat. Terima kasih perkongsian ilmu ..

      1. Brahim Bin Awang Anak

        Saya berminat tapi macam mana nak bermula, dari mana harus di mulai, mohon bantuan tunjuk ajar. Terima kasih

  3. Alhamdulilah .. Terima Kasih Bro Hafiz.. saya memang tgh mencari business dropship tanpa simpan stock dan model tinggi ni.. ada cuba2 buat di ebay dan shopee tapi separuh jalan..mcm complicated la pulak.. nk cuba buat dropship Kartel ni.. Semoga di permudahkan InsyAllah..

    Moga Tuan Hafiz dapat tunjuk ajar..

  4. Hai, terima kasih banyak atas perkongsian, saya memang pernah business tapi tak pernah menggunakan e-commerce sebab saya fikir yang customer lebih tumpukan facebook dan instagram. Jadi untuk kegunaan e-commerce ni ada bayaran bulanan ke macamna. kalau ada berapa ya?

  5. saya nak dropship dan ada jual barang saya sendiri ( rattan bag, batik ). nak tanya kena buat 2 website? kerana dropship barang org bukan atas nama branding saya sendiri. sekiranya saya joint semuanya, kesan website tak profesional. terima kasih

    1. Boleh tiada masalah. Kita barang tu tiada brand (contoh barang-barang dari China) kita boleh je letak brand kita sendiri atua nama apa-apa supaya nampak professional.

  6. Salam tuan…so niche products ni kena pilih satu sahaja atau kita boleh ada berbagai niche products contohnya alat2 cosmetic, barang2 sukan, barang2 elektrik dan lain2 dalam satu kedai?

  7. Salam tuan …so niche product ni kena pilih satu saja ke atau kita boleh campur niche lain mcm car accesories, child products , baju2 dan line2 dalam satu e-commerce shop?

    1. Kalau ikut method saya memang satu store satu niche je. Lagi-lagi yang beru nak bermula. Kita nak maximizekan bajet marketing kita sebaik mungkin. kalau ada banyak niche tuan kene buat marketing kempen berbeza untuk setiap niche tu. Kan dah banyak duit nak kene pakai. Hehe

  8. Salam, Tuan Hafiz Azman.
    Terima kasih Tuan kerana share ilmu and teknik yang berkesan untuk memulakan business. Semoga tuan dimurahkan rezeki & dipermudahkan segala urusan. Amin

  9. Terima kasih tuan. Saya nak challenge diri saya untk berjaya dgn mnggunakan ecom ni. Sebelum ni sy just promote guna ws, ig n fb tp x brapa naik. Sy hrap tuan boleh ajar saya dri A-Z untk mulakan dropship dgn web ni. Sy hrap berjaya seperti tuan supaya dpt bantu keluarga. Satu lagi nak tnya tuan, kalau buat ni ada bayaran apa2 x? Terima kasih tuan.

    1. Modal memang tak dinafikan perlu ada terutama untuk buat iklan di Facebook nanti. Tapi jangan risau. Tak sampai beribu-ribu pun. Dengan cara yang betul insyallah boleh hasilkan profit dari duit yang dilaburkan.

    2. Boleh. Memang nak tunjuk ajar pun. Cuma kene rajin follow Dropship Kartel rapat2. Email dari Dropship kartel pun kene rajin buka tau. Banyak konten nanti saya share.

  10. Terima kasih tuan. bantu saya dari A-Z boleh ? Saya student lagi dan baru nak berjinak-jinak dengan bisnes ni. terima kasih lagi sekali

  11. Salam bro, saya berminat nak belajar dropship kartel e commerce ni, harap bro boleh ajar saya A sampai Z .. Saya newbie disini..😁

    1. Salam tuan..berminat nak belajar.mohon tunjuk ajar dr mula.harap boleh difahami walupon mmg jenis lambat nak faham.

  12. TERBAIK perkongsian tuan..saya berminat nak mula..tapi bagaimana step by step.Macamana nak buat web site n cari supplier…boleh tuan ajar step by step? Terimaksih tuan…

      1. Salam tuan..berminat nak belajar.mohon tunjuk ajar dr mula.harap boleh difahami walupon mmg jenis lambat nak faham.

  13. Assalamualaikom Sifu..thanks atas tunjuk ajar, nasihat dan info yg bermanfaat ini kepada yg baru ingin memulakan bidang perniagaan e-cormmerce seperti saya. Insyallah dengan berbekalkan tunjuk ajar .. nasihat & info yang bernas ini..saya akan focus dengan sedaya upaya belajar membuat website e-commerce sendiri untuk menjana pendapatan yang lebih lumayan dan juga menyara kehidupan bersama keluarga berpandukan tunjuk ajar yang diberikan.

  14. Terima kasih kerana tuan sudi curahkan ilmu dropship kepada sy yang 0 it tapi sy minat cari ilmu utk bisnes online boleh bantu orang susah Dan memerlukan utk hidup sy akan manafaatkan ilmu yang tuan ajar nnti

  15. Asslamualaikum
    Terima kasih Tuan atas ilmu yang diberi.
    Saya nak tanya,
    macam saya, saya memang dah jadi ejen menjual buku jadi macam mana ya

    1. Assalamualaikum.. saya berminat tapi saya memang tak berapa pandai pasal business e commerce ni.. minta tunjuk ajar..

  16. wah. menarik. saya pun baru sahaja nak berjinak2 dengan online shop ni.
    cuma, saya kurang pasti cara terbaik nak mula.
    maaf, saya tanya, saya baru tahu e-commerce ni..
    e-commerce ni website yang perlukan pelaburan duit atau tidak ye ?

  17. Terima kasih. Sekarang saya sedang mencari supplier untuk saya buat dropship barang-barang niche ni. Tuan ada cadangan?

  18. Thanks bos sbb share.. sya sekarang sudah kerja tapi nak juga tambah pendapatan melalui dropship ni. saya akan follow bos punya content2 untuk belajar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAK kami HANTAR KONTEN TERUS KE INBOX ANDA?

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Dapatkan Update Konten Premium Terus Ke Inbox Anda

Setiap Minggu Saya Akan Hantar Konten Terbaik Saya Untuk Bantu Anda Meroket Dalam Bisnes Dropship eCommerce
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

JOM JOIN KOMUNITI DROPSHIP KARTEL

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.

Masukkan nama & email aktif anda untuk join komuniti kami sekarang!

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Scroll to Top

TUNGGU DULU!

Nak tahu camne student saya buat 5 angka sebulan hanya dari bisnes dropship ecommerce?

Kalau nak, anda boleh dapatkan panduan 6-Step Mudah Buat Bisnes Dropship eCommerce dengan Berkesan & Pantas secara PERCUMA!