KENAPA PERFORMANCE MARKETING SANGAT PENTING UNTUK GROW BISNES ANDA (PART 2) | Dropship Kartel

KENAPA PERFORMANCE MARKETING SANGAT PENTING UNTUK GROW BISNES ANDA (PART 2)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
performance marketing part 2

Macam yang dijanjikan, cerita pasal performance marketing ni panjang. Jadi, hari ini saya kongsikan bahagian kedua pula.

Okey, lepas dah familiar cara operasi performance marketing, kita tengok pula 4 tips yang anda boleh guna dalam kempen iklan.

Memang betul, tak ada cara yang betul-betul tepat untuk buat performance marketing. Tapi ada panduan yang dapat tingkatkan peluang kejayaan anda sebagai penjenama atau penerbit.

Nak tahu caranya? Teruskan membaca.

Set Sasaran Yang Jelas

Matlamat performance marketing ialah untuk satukan tindakan dan keputusan.

Sebab itu, anda perlu ada sasaran yang jelas dan mampu dicapai. Apa sebenarnya yang anda nak dalam setiap kempen iklan? Untuk mudahkan proses ni, cukup jika anda fokus pada satu atau dua sasaran saja bagi setiap kempen.

Jom tengok beberapa kebiasaan goal yang disasarkan untuk kempen iklan :

Sales berdasarkan jumlah pelanggan – 50 pelanggan baru

Sales mengikut hasil – RM 5,000 jumlah keseluruhan

Penjana utama – 50 new leads, ikut jumlah peserta pertandingan, sign up newsletter atau muat turun apps.

Trafik web – 1,000 pelawat unik yang singgah web

Returning visits – Kempen yang ada target tertentu di mana 10 peratus pelawat unik yang kembali semula ke web anda

Brand engagement – 1,000 likes, 50 comment atau 20 share di post media sosial

Walaupun rancangan berjalan lancar dan berfungsi dengan baik, tak semestinya setiap pihak yakin 100 peratus dengan pencapaian mereka. Ada juga perkara luar jangkaan terjadi. Apa-apa pun, sediakanlah payung sebelum hujan.

Pilih Rakan Pemasaran (Affiliates) Dengan Bijak

Jika anda sebagai pemilik jenama atau penerbit yang gunakan network-OPM atau pihak ketiga untuk cari rakan pemasaran anda ada cukup kemampuan untuk stabilkan keadaan.

Pihak ketiga ni fungsinya memastikan anda dapat menyesuaikan diri antara satu sama lain ketika bekerjasama dan segalanya teratur.

Tapi, katakanlah anda usahawan yang sedang cari jalan untuk kurangkan kos dan anda mahu uruskan kempen marketing affiliate sendiri. Jadi anda harus lebih berhati-hati dan teliti ketika pilih bakal affiliates.

Untuk cari affiliates, anda perlu tanya soalan-soalan ini sebelum buat keputusan :

+ Adakah penerbit ini relevan dengan niche jenama saya?

+ Adakah style dan imej partner ni serasi dengan jenama saya?

+ Adakah mereka ada konten yang ada tarikan magnet untuk raih perhatian pengikut?

+ Mungkin mereka hanya ada pengikut palsu?

+ Adakah mereka pernah terlibat dalam program performance marketing?

+ Jika pernah, anda ada cara untuk tahu pencapaian mereka atau sejauh mana partners mereka berpuas hati?

Sama juga, jika anda penerbit yang dihubungi untuk sesuatu jenama, pastikan anda tanya soalan-soalan ini :

+ Adakah jenama ini relevan dengan niche saya?

+ Adakah style jenama ini mampu serasi dengan prinsip kerja saya?

+ Adakah pengikut saya akan berminat dengan apa yang ditawarkan jenama ini?

+ Adakah akan wujud conflicts of interest dengan jenama lain yang turut bekerjasama dengan saya?

+ Adakah jenama ini memiliki reputasi yang bagus seperti yang ditunjukkan pada engagement dan reviews di media sosial?

+ Adakah jenama ini pernah terlibat dalam kempen performance marketing?

+ Jika ada, bagaimanakah saya boleh tahu prestasi mereka dan sejauh mana partners mereka berpuas hati?

Setiap soalan ni tak boleh dipandang remeh, pentingnya macam nak cari pasangan hidup. Anda kena fikir masak-masak supaya tak sesal di kemudian hari.

Track, Track, Track

Sebenarnya, ada banyak tools dan platforms sedia ada yang boleh bantu usahawan track perkembangan kempen performance marketing mereka.

Sebagai pemilik jenama, anda boleh track links yang berhubung dengan kempen affiliate gunakan Google Analytics. Tutorial lengkap pasal cara nak track pun ada disediakan.

Selain itu, ada juga software performance marketing dan tools yang berfungsi untuk track link iaitu ClickMeter.

Jika anda guna WordPress, anda boleh terus gunakan MonsterInsights or Pretty Links yang dah siap terpasang dalam sistem mereka.

Satu lagi alternatif, gunakan platforms seperti HubSpot yang ada setup untuk masukkan UTM codes atau trackable snippets ke pautan URL anda.

Segalanya dah makin mudah buat para usahawan ecommerce hari ini. Tinggal nak belajar dan buat dengan tak saja.

Memilih Pihak Ketiga Yang Berkaliber

Anda ada terfikir nak bina kempen iklan atas usaha sendiri?

Memang boleh. Tak mustahil pun anda boleh buat kempen performance marketing sendiri dan meraih hasil hebat.

Tapi, ia menuntut kerahan tenaga dan memakan masa. Maka, lebih baik bergabung dengan pihak ketiga yang dah terbukti kepakaran mereka supaya segala aspek dapat dilakukan secara efektif.

Okey ini ada senarai beberapa network dan agensi yang boleh bantu optimakan usaha performance marketing anda. Bermula daripada mencari rakan kongsi untuk mencipta kempen iklan yang berkualiti, seterusnya mengatur keseluruhan gerak.

Untuk penerbit:

+ Amazon Associates

+ eBay Partner Network

Untuk jenama dan penerbit:

+ ClickBank

+ CJ Affiliate

+ ShareASale

+ FlexOffers

+ Pepperjam

Tak Perlu Lagi Meneka-neka Kaedah Pemasaran

Setiap marketer dah rasa macam mana sakitnya membazirkan ribuan ringgit untuk iklan yang tak memberi impak. Duit hangus macam tu saja.

Serik dan meletihkan apabila dah cuba macam-macam taktik yang berakhir dengan kegagalan.

Dilema yang satu ini akan berterusan dan perfomance marketing ialah penyelesaiannya . Ia memastikan bajet anda dibelanjakan sebaik mungkin dan bisnes anda terus berkembang maju.

Sebagai penerbit, anda akan tahu bahawa bekerjasama dengan jenama yang tepat boleh mendatangkan sumber pendapatan yang berbaloi. Pilihan di tangan anda.

Kesimpulan Tentang Kepentingan Performance Marketing Untuk Bisnes Anda

Seiring teknologi yang semakin canggih, terdapat banyak pilihan untuk membina dan mencipta kempen performance marketing. Anda hanya perlu pilih mahu gunakan yang mana untuk bisnes sendiri.

Kunci bagi mencapai kejayaan ialah dengan memilih rakan kongsi yang betul dan memastikan anda sentiasa memiliki sasaran yang jelas. Jangan lupa, pantau setiap tindakan supaya anda tak tersilap langkah.

Anda pernah buat performance marketing?

Jika pernah, anda gunakan kaedah dan saluran mana?

Jom kongsikan di ruang komen, untuk manfaat bersama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAK kami HANTAR KONTEN TERUS KE INBOX ANDA?

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Dapatkan Update Konten Premium Terus Ke Inbox Anda

Setiap Minggu Saya Akan Hantar Konten Terbaik Saya Untuk Bantu Anda Meroket Dalam Bisnes Dropship eCommerce
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

JOM JOIN KOMUNITI DROPSHIP KARTEL

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.

Masukkan nama & email aktif anda untuk join komuniti kami sekarang!

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

[FREE MASTERCLASS]

Nak Belajar Cara Buat Bisnes Online Dengan E-commerce Dropshipping?

Dalam panduan video percuma ini, anda boleh belajar Step-by-step cara untuk mulakan bisnes online dropship dengan berkesan.

Takpe saya dah pandai. Terima kasih.
Scroll to Top