Tak Nak Guna Platform E-Commerce Sendiri? Ini 4 Platform Alternatif Untuk Buat Jualan. | Dropship Kartel

Tak Nak Guna Platform E-Commerce Sendiri? Ini 4 Platform Alternatif Untuk Buat Jualan.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
platform jualan alternatif e-commerce

Mungkin ada antara anda yang tengah hold sekejap projek bisnes e-Commerce atas sebab-sebab tertentu. Dari segi modal, anda belum ready untuk laburkan minimum RM10 atau RM15 sehari selama 7 hari untuk buat iklan FB Ads Conversion.

Itu baru modal untuk fasa pertama. Untuk kumpul data audience yang melawat kedai online anda. Belum lagi masuk modal untuk optimize dan scale iklan. Lepas anda buat kira-kira, terpaksa hold dulu bisnes e-Commerce ni.

Ataupun anda masih belum jelas dengan teknik dan strategi bisnes e-Commerce dan masih dalam proses belajar.

Kembangkan Platform Jualan Untuk Tingkatkan Jualan Produk Anda!

Walaupun kita kena hold dulu projek bisnes e-Commerce ni, tak kan lah kita nak duduk diam guna satu platform ni jer, betul tak? Kita kena jugak teruskan usaha buat jualan kat platform lain.

Jadi, dalam artikel ni saya nak tunjukkan kat anda 4 platform jualan selain kedai online yang anda boleh gunakan untuk menjual secara online.

Platform jualan adalah salah satu komponen kritikal dalam bisnes online. Setiap platform ada teknik dan strategi pemasaran yang berbeza. Jadi, saya akan terangkan jugak idea macam mana nak dapatkan trafik dan buat jualan kat platform tu.

Saya akan tunjukkan dari sudut 3 jenis sumber trafik kat Internet. Secara umumnya kita ada 3 jenis sumber trafik iaitu marketplace, search engine dan media sosial.

Apa yang penting ialah…platform jualan ni mestilah boleh letak produk, ada cara nak promosikan platform tu dan ada cara boleh buat closing.

Jual Di Shopee!

Marketplace adalah laman beli-belah secara online. Dekat Malaysia, kita ada marketplace Shopee dan Lazada yang famous sekarang. Kalau anda tak nak guna e-Commerce buat masa ni, anda boleh mula menjual kat Shopee untuk permulaan.

Untuk mula menjual kat Shopee, anda perlu bukak akaun dengan Shopee dulu. Pergi ke laman web Shopee dan klik pada ‘Sign Up’.

Lepas tu anda perlu pergi halaman Shopee Seller Centre untuk akses ke akaun Seller anda menggunakan username dan password yang sama…

Dari dashboard Shopee Seller Centre tu, anda boleh masukkan seberapa banyak produk pun ke Shopee secara percuma. Kita hanya akan dikenakan caj bila berjaya buat jualan.

Dari segi trafik, anda boleh manfaatkan jutaan pengguna yang membeli online kat Shopee.

Dengan gambar produk yang berkualiti, product title yang betul dan harga produk yang kompetitif, anda boleh dapatkan jualan secara organik tanpa kos.

Selain tu, anda jugak boleh manfaatkan data-data keyword carian dari Shopee Keyword Ads untuk gunakan dalam listing produk dan keluarkan modal untuk buat iklan kat Shopee.

Banyak sebenarnya teknik dan strategi menjual kat Shopee yang anda boleh belajar. Dekat laman web Klikjer ada eBook panduan menjual kat marketplace Shopee dan Lazada.

Jual Guna Laman Web!

Untuk promosikan produk kat search engine Google, anda perlu ada laman web. Untuk permulaan, anda boleh dapatkan pakej hosting Lite Plan dari Roket Server. Sesuai kalau anda nak hasilkan artikel-artikel berkualiti sebagai content untuk audience bisnes anda nanti.

Dengan modal RM30 untuk hosting dan tambahan lebih kurang RM50 untuk nama domain, anda dah boleh ada laman web dengan modal RM80 jer setahun. Anda boleh masukkan segala info pasal produk dalam laman web.

Tapi usaha anda menjual guna laman web ni bukan setakat tu jer ye. Anda perlu belajar asas Search Engine Optimization (SEO) supaya orang jumpa laman web anda bila buat carian tertentu kat Google.

Tambahan lagi, anda kena rajin menulis artikel-artikel yang berkualiti berkaitan produk atau bisnes anda. Dengan artikel tu nanti, anda kongsikan kat media sosial supaya orang boleh baca dan jumpa produk yang anda jual.

Jual Guna Katalog Whatsapp Business!

Kalau anda tak nak guna e-Commerce buat masa ni, back to basic. Kumpul database dan closing guna Whatsapp jer. Sekarang ni, anda dah boleh buat katalog produk dalam Whatsapp Business.

Caranya, masuk ke bahagian Setting Whatsapp Business, pergi pada Business Settings dan pilih ‘Catalog’.

Dari situ, anda boleh tambah listing produk. Anda boleh masukkan gambar produk, nama produk, harga, description dan link ke mana-mana landing page. Apa yang boleh kita buat dengan katalog produk ni nanti?

Untuk setiap produk dalam katalog Whatsapp Business ni, anda hanya boleh forwardkan kepada group Whatsapp dan database Whatsapp jer.

Jadi, dari segi trafik…apa yang anda perlu usahakan ialah macam mana nak dapatkan database Whatsapp atau masukkan database dalam group Whatsapp.

Gunakan marketing untuk dapatkan lead Whatsapp. Samaada berbayar atau percuma.

Dari situ anda boleh closing secara manual dan forwardkan listing produk dalam katalog Whatsapp Business tadi. Dah tak perlu upload gambar satu-satu. Link untuk pembayaran pun boleh letak dalam listing produk.

Jual Guna Instagram!

Kalau anda tak nak guna e-Commerce buat masa ni, anda boleh buat satu akaun Instagram bisnes. Mungkin Instagram ni lebih fun dari platform yang lain. Ye lah, sambil-sambil promosi bisnes sendiri, anda jugak boleh sharing content dalam bentuk visual.

Dari segi trafik, mungkin memakan masa kalau kita nak bina followers sendiri dengan akaun Instagram bisnes yang baru. Jadi, anda boleh manfaatkan followers akaun Instagram orang lain untuk promosikan produk anda.

Strategi ni kita panggil Instagram Influencer Marketing.

Cari influencer dalam niche bisnes anda yang ada ramai followers. Direct Message (DM) influencer tu dan deal untuk buat paid post kat akaun Instagram dia.

Gunakan video yang menarik. Gunakan caption dan call to action yang betul supaya audience jelas apa nak buat kalau berminat dengan produk yang anda promosikan tu.

Kesimpulan Platform Alternatif Untuk Buat Jualan

Dalam artikel ni, saya dah kongsikan 4 platform jualan selain e-Commerce yang anda boleh gunakan untuk letak produk, promosi dan buat jualan. Sebabnya, walaupun anda tengah hold dulu projek bisnes e-Commerce, anda mesti teruskan usaha untuk jana pendapatan.

Sebenarnya ada banyak lagi idea lain platform untuk jual produk ni. Asasnya, kita kena tahu ada 3 jenis sumber trafik kat Internet ni iaitu marketplaces, search engine dan media sosial.

Dari situ, anda boleh fikirkan apa lagi marketplace yang ada, apa lagi cara nak promosikan kat Google dan apa lagi sosial media yang anda boleh guna untuk letak produk, promosi dan buat jualan. Boleh?

Sekarang turn anda pulak untuk kongsikan kat bahagian komen platform apa yang kita semua boleh buat kalau tak nak jual guna e-Commerce . Jumpa anda lagi dalam artikel lain nanti!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAK kami HANTAR KONTEN TERUS KE INBOX ANDA?

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Dapatkan Update Konten Premium Terus Ke Inbox Anda

Setiap Minggu Saya Akan Hantar Konten Terbaik Saya Untuk Bantu Anda Meroket Dalam Bisnes Dropship eCommerce
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

JOM JOIN KOMUNITI DROPSHIP KARTEL

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.

Masukkan nama & email aktif anda untuk join komuniti kami sekarang!

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Scroll to Top

TUNGGU DULU!

Nak tahu camne student saya buat 5 angka sebulan hanya dari bisnes dropship ecommerce?

Kalau nak, anda boleh dapatkan panduan 6-Step Mudah Buat Bisnes Dropship eCommerce dengan Berkesan & Pantas secara PERCUMA!