Strategi Bina Bisnes E-commerce Yang Boleh Bertahan Lama (Dan 5 Cadangan Produk Best) | Dropship Kartel

Strategi Bina Bisnes E-commerce Yang Boleh Bertahan Lama (Dan 5 Cadangan Produk Best)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Strategi Bina Bisnes E-commerce Yang Boleh Bertahan Lama (Dan 5 Cadangan Produk Best)

Kita selalu dengar, bina sesuatu yang mapan dan mampan dan selalunya ia dikaitkan dengan alam sekitar dan pembangunan.

Apa kaitan dengan bisnes ecommerce?

Dari sudut bisnes ecommerce, ia adalah hal yang sangat relevan.

Siapa yang tak nak bisnes kukuh dan bertahan lama, kan?

Tapi, macam mana nak ada bisnes ecommerce yang kuat?

Ini bukan semata-mata menguruskan duit, produk dan masa. Ada satu faktor lagi yang membantu iaitu membina bisnes yang memberi impak positif dari sudut sosial dan kepada alam sekitar.

Ha, bunyi macam kompleks. Dah nak kena fikir alam sekitar pula, bisnes sendiri pun entah ke mana ni.

Saya tak nafikan, ia tak senang.

Buka bisnes dah satu hal, dan yang paling penting adalah bagaimana anda boleh menjadi dropshipper yang memanfaatkan alam sekitar dan bertanggungjawab kepada masyarakat?

Ada beberapa tip yang saya boleh kongsi.

Selain itu, saya juga akan kongsikan beberapa jenis produk untuk bisnes ecommerce yang bagus untuk alam sekitar.

Memberi Semula Kepada Alam Sekitar dan Masyarakat

What you give, you get back.

Earn more and give back to the community.

Pernah dengar dua ayat di atas? Jika belum pernah, tahniah kerana anda dah baca kali ini. Ya, jika kita tak pentingkan masyarakat sendiri, siapa lagi nak jaga? #kitajagakita

Ramai pembeli sekarang concern dan mahu berurusan dengan peniaga yang bertanggungjawab kepada masyarakat.

Atas sebab itu, mereka akan lebih suka untuk berurusan dengan anda apabila mereka tahu anda terlibat dengan hal-hal yang bagus untuk komuniti dan alam sekitar.

Sebagai contoh, kajian yang dibuat oleh Cone Communications di Amerika Syarikat menunjukkan 87% responden lebih percaya syarikat yang menyokong atau terlibat dengan social cause atau kerja kebajikan untuk alam sekitar.

Selain itu, 89% responden berkata mereka akan sanggup tukar dan pilih jenama yang terlibat dengan good cause ni.

Dalam bahasa mudahnya, ia akan menguntungkan syarikat berkenaan dalam jangka panjang. Maknanya, syarikat akan boleh bertahan.

Jika bisnes ecommerce anda adalah syarikat yang dimaksudkan bermaksud anda akan untung, dan pada masa yang sama anda akan rasa lebih baik kerana telah menyumbang untuk masyarakat.

Ada banyak cara untuk jadi tauke bisnes ecommerce yang bertanggungjawab kepada masyarakat:

1. Tanam Pokok / Pelihara Haiwan Terancam

Bukan bermaksud anda sendiri yang tanam. Dah kedai pun online, takkanlah nak tanam pokok di tepi blog?

Boleh juga kalau anda nak tanam atas tanah sendiri. Atau libatkan diri dengan kerja-kerja sukarelawan berkaitan di sekolah atau mana-mana pusat.

Selain itu, anda boleh membantu dalam usaha pemuliharaan dan perlindungan haiwan terancam seperti orang utan, Harimau Malaya dan penyu.

Anda boleh menyumbang terus kepada komuniti yang terlibat seperti Orang Utan Appeal UK yang aktif memelihara orang utan di Sepilok, Sabah.

2. Menyokong Kerja Amal dan Kebajikan

Libatkan diri dengan kerja-kerja amal. Selain menyumbang secara peribadi atau melalui syarikat, anda juga boleh menyediakan pakej khusus untuk pelanggan yang mahu membeli sambil menyumbang.

Atau anda boleh juga ajak para pelanggan terus menyumbang kepada kerja kebajikan berkaitan. Contohnya, pengasas FashionValet Vivy Yusof dan Fadza Anuar bekerjasama dengan IMARET (Pasukan Perundingan & Rawat Persatuan Perubatan Islam Malaysia) dan menubuhkan Dana Sokongan FV Covid19 (www.simplygiving.com/fv-covid19-support-fund).

Tujuannya, mengumpul dana untuk membantu kerja-kerja pasukan perubatan yang sedang berjuang di barisan hadapan bagi memerangi wabak Covid-19 di Malaysia.

Bagaimana anda boleh bantu? Ikut menyumbang dan sebarkan supaya lebih ramai boleh melakukannya juga.

Selain itu, servis anda kepada pelanggan juga adalah salah satu cara untuk menyumbang kepada masyarakat. Dengan menjadi peniaga yang mementingkan kualiti servis dan produk, anda sudahpun menyumbang.

Tak pasti bagaimana? Saya kongsikan di bawah ini.

Teruskan skrol dan baca.

Berusaha untuk Kurangkan Peratus Pemulangan dan Bilangan Pelanggan Tidak Puas Hati

Buat sebaik mungkin supaya pelanggan berpuas hati dengan produk dan servis yang diterima. Lebih-lebih lagi apabila anda menjual produk dari luar negara dan mengambil masa panjang untuk penghantaran.

Elakkan pemulangan yang disebabkan oleh isu produk itu sendiri seperti isu salah saiz, barang tidak boleh digunakan dan sebagainya. Dengan berbuat demikian, anda sudah memberi sumbangan kepada pelanggan dan masyarakat.

Bagaimana nak buat? Saya kongsikan tiga cara yang boleh membantu anda.

i) Sediakan Penerangan Produk yang Jelas dan Gambar Elok

Walaupun sebelum ini saya pernah bercerita dalam topik mengenai penjagaan dan pengurusan pelanggan (https://dropshipkartel.com/8-cara-buat-pelanggan-kembali-membeli-di-kedai-e-commerce-anda/), hari ini saya nak ulang sekali lagi.

Tulis penerangan yang jelas mengenai produk anda. Jika anda menjual baju, perincikan semua material, saiz dan pilihan warna yang ada (lengan, bahu, labuh, punggung, dll) supaya pelanggan boleh bandingkan dengan ukuran tubuh mereka.

Sertakan gambar yang jelas dan paling dekat dengan warna asal produk yang dijual. Dengan memberi maklumat terperinci, anda membantu mereka membuat pilihan yang tepat untuk diri sendiri. Ia akan mengurangkan pembaziran dan pembelian sia-sia.

ii) Sediakan Panduan untuk Kitar Semula Produk

Salah satu cara yang anda boleh buat sebagai servis selepas transaksi jual-beli berlaku adalah menyediakan panduan untuk mengitar semula produk yang anda jual.

Saya guna semula contoh tadi. Katalah anda jual baju atau pakaian. Anda boleh sediakan siap-siap artikel mengenai cara pelanggan boleh recycle baju mereka selepas suatu tempoh.

Bagaimana nak recycle baju? Bagi baju yang masih cantik dan elok, sudah pasti ia boleh didermakan.

Untuk pakaian yang sudah lusuh, ia boleh digunakan semula sebagai kain pengelap, baju untuk anak patung, atau alas kaki. Tidak salah jika anda sediakan tutorial cara-cara membuat alas kaki daripada pakaian lama.

iii) Tidak Perlu Minta Pelanggan Pulangkan Barangan

Daripada anda minta pelanggan pulangkan semula barangan kepada anda, ada baiknya anda sediakan pilihan supaya mereka hanya hantar gambar. Jika perlu, minta mereka rakam video produk untuk beritahu sebab mereka mahu pulangkan.

Jika barangan dipos daripada luar negara, pastilah kos penghantarannya tidak murah. Maka, biarlah pelanggan simpan sahaja barang yang tidak boleh digunakan atau dipakai itu.

Anda hanya perlu proses pemulangan menggunakan video atau gambar yang diterima dan minta pelanggan buat recycle, derma atau jadikan hadiah kepada orang lain, bergantung kepada keadaan produk berkenaan.

Jika anda khuatir polisi ini akan menaikkan jumlah permintaan untuk pemulangan, tidak perlu iklankan secara besar-besaran. Hanya pastikan maklumat ini dimasukkan dalam FAQ atau dalam Polisi Return & Refund.

Dah nampak cara-caranya?

Okey sekarang kita tengk pula contoh produk mesra alam yang boleh anda jual sebagai permulaan bisnes ecommerce anda.

Cadangan Produk yang Boleh Dijual di Web Ecommerce Anda

1. Beg Kain Mesh yang Boleh Diguna Semula

Memandangkan penggunaan beg plastik dah kena caj dan tak lama lagi ada kemungkinan akan diharamkan, ada baiknya anda jual beg kain yang jauh lebih banyak fungsinya ini.

Selain boleh digunakan berkali-kali untuk pergi beli barang keperluan, anda pastinya telah memberi sumbangan besar kepada alam sekitar dengan mengurangkan penggunaan beg plastik.

2. Beg Storage yang Boleh Diguna Semula

Selain bekas simpanan makanan, satu lagi produk yang menarik adalah beg storage. Iyalah, kita nak simpan macam-macam barang. Kalau semua bekas, tak muat peti ais.

Lagi seronok apabila boleh letak macam-macam jenis stok kekacang dalam plastik berlainan dan kemudian susun dalam satu bekas.

Selain itu, ada juga barang yang lebih sesuai letak dalam beg plastik. Lagipun, plastik lebih ringan dan mudah untuk dibawa. Berbanding angkut bekas plastik atau kaca. Berat dan makan ruang.

Jika ada beg plastik, pelanggan akan lagi suka sebab boleh sumbat lebih banyak barang. Di rumah pula, plastik ini boleh dileperkan semula dan disimpan apabila tidak digunakan.

Tak ada lagi masalah ruang, kan? Boleh guna semula lagi.

3. Lampin, Sudah Pastilah yang Boleh Diguna Semula

Semakin banyak pihak yang mula menggunakan lampin guna semula. Apatah lagi apabila ada banyak corak menarik di pasaran. Tidak sukar untuk menggunakannya.

Bagi ibu bapa yang mementingkan alam sekitar, mereka sentiasa mencari alternatif kepada lampin pakai buang. Di sinilah pentingnya anda sebagai peniaga cloth diaper.

Macam pakaian bayi yang lain, ia tahan lama dan boleh digunakan banyak kali. Berbanding lampin pakai buang yang sah-sah hanya sekali guna dan buang.

4. Straw Besi

Satu lagi produk yang semakin lama semakin penting dan perlu.

Walaupun straw plastik laku keras dan bertahan lama dalam pasaran, kini semakin ramai yang berhenti menggunakannya dan beralih kepada penyedut minuman daripada sumber terbiodegradasi.

Malah, restoran makanan segera juga sudah menghentikan pembekalan straw plastik kepada pelanggan. Para pengguna juga sudah sedar straw plastik termasuk dalam bahan yang berbahaya kepada alam dan haiwan.

Sebab itu, straw besi yang boleh dicuci dan diguna berkali-kali semakin mendapat tempat dalam pasaran. Bila lagi anda nak bantu dalam penjagaan alam sekitar?

5. Botol dan Lunch Box – Stainless Steel

Bekas stainless steel adalah antara item popular bagi pelanggan yang mahu produk boleh guna dan tahan lama. Ia bukan sahaja berkualiti, tetapi rekannya juga menarik dan cantik.

Macam mana nak tunjuk kelebihan produk? Selain menyenaraikan kelebihannya, anda juga boleh gunakan video. Jika lunch box ada banyak saiz dan rupa, gambar dan video akan sangat membantu.

Mahu lagi menarik, anda siapkan sekali set dengan kutleri stainless steel juga. Kalau ada yang mahu, siapkan juga chopstick stainless steel. Ia akan jadi pakej untuk bawa ke pejabat yang nice!

Kesimpulan Strategi Bina Bisnes E-commerce Yang Boleh Bertahan Lama

Saya percaya, setiap peniaga ada matlamatnya.

Tidak salah anda letakkan sasaran untuk menjadi peniaga ecommerce yang memberi impak positif dari sudut sosial dan kepada alam sekitar. Bahkan, ia akan buat anda menjadi peniaga yang jauh lebih baik.

Anda ada cadangan produk lain?

Boleh kongsikan dalam ruang komen. Saya seronok nak tahu pandangan anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAK kami HANTAR KONTEN TERUS KE INBOX ANDA?

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Dapatkan Update Konten Premium Terus Ke Inbox Anda

Setiap Minggu Saya Akan Hantar Konten Terbaik Saya Untuk Bantu Anda Meroket Dalam Bisnes Dropship eCommerce
Isi Nama Glamer & Email Aktif Anda Di Bawah

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

JOM JOIN KOMUNITI DROPSHIP KARTEL

Dapatkan konten-konten bermanfaat yang boleh bantu anda berjaya dalam menjalankan bisnes online secara dropship.

Masukkan nama & email aktif anda untuk join komuniti kami sekarang!

Selepas itu sila semak email anda. Jangan risau, kami tidak akan spam anda.

Scroll to Top

TUNGGU DULU!

Nak tahu camne student saya buat 5 angka sebulan hanya dari bisnes dropship ecommerce?

Kalau nak, anda boleh dapatkan panduan 6-Step Mudah Buat Bisnes Dropship eCommerce dengan Berkesan & Pantas secara PERCUMA!